Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/07/2024

Scroll to top

Top

ZILELE SCULPTURII BUCUREȘTI @ CFP

ZILELE SCULPTURII BUCUREȘTI @ CFP
Nistor Laurențiu

Expoziție de sculptură contemporană, masă rotundă și concurs de modelaj

16-18 aprilie 2022

Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – MONUMENT for, lansează un nou program de evenimente și acțiuni culturale dedicat artei plastice contemporane: Zilele Sculpturii București.

Aflat la prima ediție, evenimentul își propune să devină o platformă de dialog și promovare pentru patrimoniul cultural, având o dublă misiune: pe de o parte, să aducă în atenția publicului un tip de patrimoniu urban adesea ignorat – sculptura monumentală, prezentă în oraș prin monumentele de for public – și, pe de altă parte, să promoveze sculptura, sculptorii români și nu numai.

Organizat în parteneriat cu Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici București, cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Institutului Cultural Român, Combinatului Fondului Plastic, combinat.ro și Galeria UNA, Zilele Sculpturii București aduce laolaltă 31 de artiști români de renume – în cadrul expoziției de sculptură contemporană #perspectiva 31, dezbate rolul monumentelor de for public în cadrul mesei rotunde Monumentele din București, de la devenire la protejare și promovează artiștii în formare, prin concursul de modelaj Sculptori pentru viitor, dedicat elevilor de la licee de profil, ”Dimitrie Paciurea” și ”Nicolae Tonitza”.

Organizarea evenimentului este strâns legată de data de 18 aprilie, când este celebrată Ziua internațională a monumentelor și siturilor – eveniment instituit de UNESCO și organizat anual de Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS). Evenimentul se înscrie în misiunea MONUMENT for de a apropia bucureștenii de memoria și poveștile orașului.

Parteneri media:

Agerpres, Radio România Internațional, TVR 1, Propagarta, Modernism, Intell News, Jurnalul Bucureștiului

Contact:

Aurora Cârstea, aurora.carstea@monumentfor.ro, 0773.304.572

#perspectiva 31

Expoziție de sculptură contemporană

Vernisaj: 16 aprilie 2022, ora 16:00

Curator: Reka Dup

Artiști: Aldea Alina, Bădărău Cătălin, Buga Alina, Carpen Alin, Ceară Titi, Cojocaru Dumitru, Dup Darie, Claudiu Filimon, Fleissig Nicolae, Geană Cătălin, Ilfoveanu Adrian, Iacob Costel, Ioniță Costin, Maitec Ovidiu, Marianov Bata, Mann Bianca, Mogoșanu Laurențiu, Neagoe Dragoș, Papuc Alexandru, Pîrvu Adrian, Pop Ana Zoe, Răduță Cristian, Rusen Mihai, Scripcariu Virgil, Scutaru Elena, Scutaru Marcel, Teodorescu Patricia, Timaru Pop Maria, Tiron Napoleon, Zidaru Marian, Zidaru Victoria.

Unde? Combinatul Fondului Plastic – spațiul The Institute și curtea interioară a Combinatului Fondului Plastic

Când? 16 – 18 aprilie 2022, între orele 12:00-21:00

Intrarea liberă, fără rezervare

Cu ocazia evenimentului, galeriile și o serie de ateliere de lucru ale artiștilor din incinta Combinatului Fondului Plastic vor fi deschise publicului spre vizitare.

Sculptori pentru viitor

Concurs de modelaj pentru elevi

20 de tineri, elevi în clasele a XI-a și a XII-a la Liceul „Dimitrie Paciurea” și Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, participă în perioada 11-13 aprilie 2022 la concursul de modelaj Sculptori pentru viitor, având ca temă Arcul de Triumf. Adolescenții sunt provocați să exploreze propria viziune asupra unuia dintre monumentele de for public reprezentative pentru Capitală.

Membrii juriului:

  • Prof.univ.dr. Dup Darie (președinte juriu), Departamentul de Sculptură al Universității Naționale de Artă, București
  • Cristian Pentelescu, profesor sculptură, Liceul „Nicolae Tonitza”
  • Nicolae Stoica, profesor sculptură, liceul „Dimitrie Paciurea”
  • Anton Rațiu, membru Filiala de Sculptură, Uniunea Artiștilor Plastici București
  • Dinu Câmpeanu, membru Filiala de Sculptură, Uniunea Artiștilor Plastici București

Anunțarea și premierea câștigătorilor concursului de modelaj va avea loc luni, 18 aprilie 2022, de la ora 12:30, la Galeria UNA din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Monumentele din București, de la devenire la protejare

Masă rotundă

Galeria UNA, Combinatul Fondului Plastic

18 aprilie 2022, între orele 15:00 – 17:00

Invitați:

Ioana Vlasiu, istoric/critic de artă

Cerasella Crăciun, arh. prof.univ.dr., Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Petru Lucaci, președinte Uniunea Artiștilor Plastici

Marian Zidaru, sculptor

Vlad Ciobanu, sculptor

Emanuel Victor Picu, director general Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – MONUMENT for

Oana Valeria Zaharia, manager interimar Institutul Național al Patrimoniului

Moderator:

Doina Mândru, critic de artă

Masa rotundă va fi înregistrată video și postată ulterior pe canalele de social media ale MONUMENT for. Din motive organizatorice, ce țin de spațiul restrâns, participarea la eveniment se face pe bază de invitație.