Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

Zbor în lumină @ Târgu Jiu

Zbor în lumină @ Târgu Jiu
Nistor Laurențiu

Filiala Târgu Jiu a UAP din România în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși”, organizează vineri, 22 noiembrie 2019, ora 18.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, Strada Traian nr. 27, vernisajul expoziției “Zbor în lumină” aparținând artistului italian Lorenzo Viscidi (Bluer), curator Cristian A. Damian.
“Bluer este, în fapt, un artist poliedric, capabil să abordeze diferite zone ale artelor, fie ele plastice, muzicale sau literare, așa cum demonstrează opera sa în întregul ei, un adevărat artist al Renașterii, iar dacă lucrările sale literare trădează interesul pentru analiza interioară, neliniștea sau frământările sufletului, plastica sa ne duce spre o viziune optimistă asupra lumii sugerând o adevărată bucurie de a trăi, de a simți lumina și culoarea. Pe de altă parte, lucrările sale includ (la propriu și la figurat) elementele care definesc proveniența artistului – și anume apartenența la cultura italiană, în general, și la cea venețiană, în mod specific – nefiind cazuale alegerile făcute: albastrul, culoarea care definește însăși identitatea artistului, este una simbolică pentru Veneția, sticla, în formula sa modernă, plexiglasul, o regăsim la Murano, iar lumina este cea care topește și încălzește toate culorile spațiului italian, așa cum istoria artelor o demonstrează.” (Cristian A. Damian)

Lorenzo Viscidi (Bluer) (Veneția, 19 iunie 1962) și-a început activitatea artistică în anii ‘90, în domeniul picturii, manifestând o atracție specială pentru culoarea albastră (it. blu, de aici pseudonimul Bluer – creator al albastrului), mai întâi abordând tehnica culorilor în ulei, iar ulterior, ajungând să lucreze în acrilic și tuș. Din 2005 cercetarea sa artistică s-a amplificat adoptând și tematica luminii și cea a transparenței, experimentate prin utilizarea altor materiale, precum sticla de Murano, ceramica și, mai ales, plexiglasul cu care dă formă unor uimitoare sculpturi și instalații. Actualmente, spre exemplu, în pictură se folosește de cadre rigide polimorfe sau curbe, care permit schimbarea dimensiunilor șasiurilor în structuri incastrabile, cu geometrie variabilă. Bluer este un artist venețian de renume, care are la activ peste o sută de expoziții personale și participări la evenimente de artă și târguri în peste 20 de țări din întreaga lume. Printre numeroasele premii ce i s-au acordat, l-a câștigat pe cel al Bienalei de la Sacciscia ca pictor, cât și pe cel alocat pentru prima ediție a Bienalei de la Asolo, ca sculptor. A expus, totodată, la evenimentele colaterale ale Bienalei de la Veneția, atât cu ocazia celei de-a 52-a ediții de Artă, cât și cu prilejul organizării celei de-a 12-a ediții de Arhitectură, iar în anul 2011 a fost invitat să participe în cadrul secțiunii dedicată artiștilor venețieni la cea a 54-a ediție de Artă.
Expoziția artistului Bluer, care expune în premieră la Târgu Jiu, va putea fi vizitată în regim de gratuitate în perioada 22 noiembrie – 5 decembrie 2019.