Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/07/2024

Scroll to top

Top

Zamfir Dumitrescu ( 15 aprilie 1946- 6 februarie 2021)

Zamfir Dumitrescu ( 15 aprilie 1946- 6 februarie 2021)
Nistor Laurențiu

Pictorul Zamfir Dumitrescu, Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România în perioada 2002-2007, Profesor universitar doctor, fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008  intră începând de azi 6 Februarie 2021 în Constelația Nemuririi.

Pictorul Zamfir Dumitrescu rămâne în conștiința noastră unul dintre reperele  Științei Perspectivei, un plastician de prestigiu cu o strălucită carieră națională și internațională, cunoscut și recunoscut ca fiind un strălucit elev al maestrului Corneliu Baba.

A fost membru al International Guild of Realism din Statele Unite ale Americii, al asociației italene CallforArt.,  al A.I.A.P. P. A obținut numeroase premii internaționale, dintre care trebuie amintit cel din anul 2006 când a primit MEDALIA DE AUR PENTRU PICTURĂ la al AL 3-lea SALON OFICIAL DE ARTA de la Caraguatatuba din Brazilia. Lucrarea sa ARS PERSPECTIVAE, unicat între aparițiile editoriale din întreaga lume a primit Premiul Academiei Române pe anul 2002.

Ca Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România  Zamfir Dumitrescu a susținut fenomenul artistic contemporan, dezvoltând numeroase proiecte manageriale.  A  înființat Școala de Arte și Meserii „Dimitrie Paciurea”, iar în calitate de deputat a inițiat mai multe legi. Dintre acestea cea mai importantă este LEGEA numărul 8/2006 privind acordarea indemnizaţiei compensatorii artiştilor pensionari, membri ai Uniunilor de Creatori legal constituite, Uniuni recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Și-a dedicat întreaga viață carierei de dascăl la Universitatea Națională de Arte din București, unde a contribuit la formarea a numeroase generații de artiști, fiind conducătorul lucrărilor de doctorat ale unor importanți artiști plastici.

În anul 2002, pentru întreaga activitate, Preşedintele României i-a acordat ORDINUL NAŢIONAL « PENTRU MERIT » ÎN GRAD DE CAVALER.  

Dispariția sa lasă un mare gol în Arta românească.

Transmitem pe această cale condoleanțe familiei.