Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 23/07/2024

Scroll to top

Top

Viziuni @ Orizont

Viziuni @ Orizont
Nistor Laurențiu


„Artistul autentic practica o arta ca martor al desfasurarii energiilor lui creatoare. Astfel,am scrutat mereu realitatea din jur, icercand sa inteleg temeiurile logice ale acestei alcatuiri.

Lucrarile mele sunt expresia unei viziuni prin definitie rationala, plina de semnificatii.

Conceput prin linii simple si energice, ochiul celebreaza un regal al cunoasterii. Arta expusa are vocatia unor adevaruri primordiale  ;

„ca lunmina ochilor”.

Aceasta expozitie este dedicata viziunii si profunzimii starilor umane, a ce ne rezerva viata. Mi-am propus prin acest vernisaj sa adun iubitorii de arta, aceasta clica artsy, sa catalizam noi conectii, prietenii, singurul lucra care va conta in viitorul ce ne asteapta!!

Ca invitat il am pe tatal meu, sculptor Emil Pricopescu , care se regaseste alaturi de mine in lucrari ca” Trei priviri”, „Dansul Albinei”, ” Pheonix”,” Lacrima”…

Critica arta Roma-Italia-Guglielmo Gigliotti

Suprafete adanci  de Guglielmo Gigliotti

“Agatha Pricopescu prezinta o serie de lucrari serigrafice, panouri pe matase, decorative,  la prima ei expozitie personala in-afara Romaniei. De fapt,  tanara artista nu lucreaza niciodata pe hartie sau carton ci urmeaza un tipar desenat de catre ea, ghidandu-si toata creatia in a-si designa prepararea propriilor panze inainte de serigrafiere. Aceasta serigrafie este constituita din bucati de hartie sau voal pe care ea le rasuceste si le tese impreuna, intr-o compozitie caracterizata de o dominanta lineara, in acest fel nascandu-se semnele intrinsece, tusele, retelele de fire. Ele vibreaza si se rasucesc pe suprafata sustinuta de contrastul creat de pete ample, benzi subtiri si inguste care agita planul, fara insa a-l include.

Foarte bogat este alfabetul si complexitatea limbii gramaticale a lui Pricopescu, prin tonurile suprapozitionate, picurarea calauzita, recompunerea naturala geometrica, prin punctarea spre sedimentare, fiind totul ordonat intr-un echilibru dintre greutate si contragreutate, forme si nonforme, ce aduce compozitia intr-o orchestra de valoare care se pierde din clasica arta.

Impulsul energic, pur si foarte proeminent este evident in arta serigrafica a acestui artist Roman, de la salturile libertine pana la eruptia unei forte de energie reiesita prin pori din strafundul ei.

Ca o confesiune comunicata la un nivel de “lume a ei semnata cromatic”, arta ei transmite mesaje vizibile facand-o cunoscuta ca  artist.

Gesturile sale expresive, liniile precise, neinhibate si schimbarile neasteptate de directie in splendoarea curbelor, sunt efecte ale unei arte intense similara ”scrisului profund”.  Ele reprezinta o profunzime dintr-un cantec  al suprafetelor care apoi sunt ingropate , nu cu o luciditate descifrabila.”