Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 17/06/2024

Scroll to top

Top

Viorel Mărginean 12.12.1933 – 28.02.2022

Viorel Mărginean 12.12.1933 – 28.02.2022
Nistor Laurențiu

Slujba de înmormântare a pictorului acad. Viorel Marginean va avea loc la Biserica Răzoare (Sf. Vasile cel Mare) Joi 3 martie, ora 12 (Drumul Sării, nr. 119).


Uniunea Ariștilor Plastici din România anunță cu profund regret plecarea spre cele veșnice a pictorului Viorel Mărginean, om de cultură respectat, artist distins de-a lungul timpului cu numeroase premii și titluri prestigioase.
Născut la Cenade ( pe atunci Comitatul Alba de Jos) la 12 decembrie 1933, a studiat la Școala Medie de Arte Plastice din Cluj și a absolvit apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (1959), la clasa prof. Ioan Marșic.
Ulterior a urmat cursuri în SUA, Franța și Anglia (1970), în Italia (1982), printro bursă oferită de statul italian și din nou în SUA (1984).
Începând din 1962 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, expunând atât în țară, cât și în străinătate (SUA, Germania, Austria, Bulgaria, Franța, Italia, Spania). Printre cele mai importante expoziții personale ale
sale menționăm pe cele de la: Sala Dalles (1970), Palatul Palffy din Viena (1980), Palatul UNESCO de la Paris (1992), Academia di Romania din Roma (1993), Muzeul Brukenthal din Sibiu (1996) și Muzeul Național de Artă al României (2004). La deschiderea Bienalei de la Paris din 1967, lucrările lui Viorel Mărginean au fost remarcate de celebrul omul de cultură francez Andre Malraux.
Pe parcursul vieții sale Viorel Mărginean a deținut funcții și titluri importante în domeniul culturii: vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici (1978–1989), director al Muzeului Național de Artă al României (1993-1995), Ministru al Culturii în Guvernul  Nicolae Văcăroiu (5 mai 1995 – 23 august 1996), membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris (1981) și al Academiei Internaționale de Artă Modernă din Roma (1999), membru de onoare
al Academiei Române (2006).

Sincere condoleanțe familei și prietenilor!

Dumnezeu să-l odihnească!


Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească pe pictorul Viorel Mărginean. Textul este scris de domnul Senator Ionut Vulpescu, un amic deosebit, Ministru al Culturii în două mandate, căruia îi mulțumesc: ,, Artele plastice românești au pierdut, azi, un reprezentant de frunte, Viorel Mărginean, membru de onoare al Academiei Române și fost ministru al Culturii. Născut la Cenade, în Ardeal, pictura sa este puternic influențată de peisajele care i-au marcat copilăria, și despre care a vorbit mereu cu pasiune, ca despre un tărâm fericit, populat cu păsări fantastice, păsări care au devenit un fel de temelie identitară a operei sale. Spunea mereu că „Un artist lucrează și observa tot timpul, chiar și când merge în autobuz. Ochiul mintii lui vede tot. Nu numai ce-l înconjoară – case, oameni, copaci, ci și realitatea ascunsă în peisaj.” Și, fără a fi un politician, ci doar un om cu sensibilități de stânga, observa că „democrația presupune o cultură și o responsabilitate, și dacă nu ești bine pregătit, nu știi ce sa faci cu ea. Noi eram educați că trebuie să lucrăm și să studiem întruna. Asta e unul din secretele generației noastre!” A muncit din greu, la șevalet, întreaga sa viață profesională. Cu sentimentul responsabilității față de oameni. Recunoașterea a venit firesc, și nu doar în lumea artistică. A fost, printre altele, director al Muzeului Național de Artă, vicepreședinte al UAP, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris. Și poate că este de amintit planul său pentru amenajarea urbanistică a Bucureștiului, care se întinde pe două sute de ani. Transmit condoleanțe familiei și apropiaților săi. Iar păsările sale fantastice să-l însoțească pe drumul spre tărâmul de dincolo.

Dumnezeu să-l ierte!”