Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/07/2024

Scroll to top

Top

Victor Chiriloaie-Chiril 12.11.1947 – 13.06.2022

Victor Chiriloaie-Chiril 12.11.1947 – 13.06.2022
Nistor Laurențiu

Filiala Brăila a UAP din România anuață cu adâncă durere plecarea dintre noi a colegului nostru, graficianul Victor Chiriloaie – Chiril.

A surprins cu lucrările lui de grafică umoristică şi a câştigat zeci de premii naţionale şi internaţionale. Deşi s-a născut la Constanţa, la numai câţiva zeci de metri de intrarea pe plaja Tataia, se consideră brăilean get-beget.

Talentul la desen l-a făcut remarcat încă din şcoala primară dar pofta pentru umor a venit ceva mai târziu. „Dintotdeauna am cochetat cu grafica umoristică. Fiind înzestrat de la mama natură cu talent la desen în ultima parte a liceului le mai făceam portrete colegilor, desene fetelor şi uneori mai desenam chiar câte o glumă. Nu caricatură. De altfel, denumirea de caricatură nu-mi place şi nu mă reprezintă, caricatura este o chestie aşa, de pus la gazeta de perete a sindicatului, şi-l reprezintă pe Gheorghe care doarme la schimbul III”, ne-a explicat Chiril. Dar după cum singur recunoaşte, anumite lucruri, anumite aspecte anumite scăpări necontrolate ale colegilor, ale celor din jur l-au atras întotdeauna şi la început timid, apoi cu mai multă forţă le-a imortalizat în lucrări de grafică umoristică care au luat zeci de premii nu doar în ţară, ci şi în străinătate.

„Am avut ocazia să lucrez cu graficieni renumiţi, pe care la început îi vedeam ca pe nişte zei. Am avut ocazia să aflu câte ceva din tainele artei subtile a umorului desenat de la vechea gardă, Eugen Taru, Albert Poh şi mulţi, mulţi alţii pe care chiar dacă nu-i enumăr nu înseamnă că-i preţuiesc mai puţin”, ne-a declarat Victor Chiriloaie. Revista „Urzica” a reprezentat un fenomen în publicistica românească.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/braila/victor-chiriloaie-chiril-omul-revista-urzica-nu-urzicat-1_50aca4307c42d5a663876e5c/index.html