Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/06/2024

Scroll to top

Top

„Tronul Euharistic” – Elena Borundel @ Palatele Brâncovenești – Galeria Ghețărie

Nistor Laurențiu

Expoziția „Tronul Euharistic”, găzduită de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, își deschide porțile între 11 și 20 iulie 2020, în cadrul Galeriei Ghețărie. Cuprinde în ansamblu fotografie, obiect, instalație și proiecția filmică cu același titlu, care reflectă parțial munca de artist, dar și latura metaforică a creației.

„Este un film încărcat de spiritualitate, care exprimă atât căutarea în plan duhovnicesc, cât și inspirația creatoare, în care etapele devenirii unei icoane se împletesc cu trista istorie a unei biserici năruite, în ciuda vechimii și, cu siguranță, a frumuseții ei de odinioară: biserica din Măgureni-Sărulești, județul Călărași, ctitorie din a doua jumătate a veacului al XVII-lea.
Într-un fel mai puțin obișnuit, icoana Mântuitorului Hristos, în reprezentarea „Tronul Euharistic”, realizată de Elena Borundel, se naște pornind de la ideea reconvertirii artistice unor fragmente de ornament (probabil de la catapeteasmă), abandonate în curtea unei biserici bucureștene, în urma unei reparații. Ceea ce unora li s-a părut numai bun de aruncat, i-a stârnit Elenei Borundel dorința de a recupera și reintegra respectivele ornamente într-un mod direct legat de menirea lor inițială. Iar de aici s-a născut o întreagă poveste: povestea unui doctorat, acum aproape de finalizare, și a unei expoziții, cea care și-a aflat probabil locul cel mai potrivit la: Galeria Ghețărie a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.”
Luiza BARCAN, critic și istoric de artă