Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/07/2024

Scroll to top

Top

Trei @ Iaşi

Trei @ Iaşi
Doctor

Galeria de artă a Editurii Junimea,Iași (Bd. Carol, parcul Copou)

„Pe măsură ce operele de artă cresc ca valoare monetară, dimensiunea lor spirituală scade, iar, uneori, arta nu mai înseamnă nimic altceva decât obiectul unei investiții de produs financiar” (Ai WeiWei – 1000 de ani de bucurii și dureri, Editura Trei, 2023)

Începând cu finele anului 2020, în incinta cunoscutei edituri Junimea, relocată în același an în Parcul Copou din Iași, s-a deschis o mică galerie de artă. Galerie inspirată de spațiile expoziționale „liliputane” din lume precum „Galerie pièce unique” (Galeria cu o singură lucrare), din Paris.

Nu este o galerie comercială, programul acesteia fiind dedicat , generic, desenului ca mijloc de expresie „definitiv și irevocabil” pentru toate genurile artelor vizuale. Indiferent de toate „inteligențele” care se vor abate peste „lumea artei” de-a lungul timpului.

Ca funcţie instrumental-simbolică a creierului, cu aceeaşi valoare ca limbajul oral și ca scrisul, desenul este, la rândul lui, un limbaj, legându-se direct de sfera personalităţii globale a individului, fiind considerat dintotdeauna ,,cel mai aproape de idee”.

Galeria își propune o alăturare firească atât între neoromantism și postconceptualism, cât și între artiși din generații diferite care se recomandă prin profesionalism și prin operă.

Deschiderea desenului către nenumăratele mijloace de expresie din lumea artelor vizuale constituie, de fapt, punctul central al programului galeriei.

Dragoș Pătrașcu – artist vizual, profesor, coordonatorul de proiecte al galeriei

iunie – iulie 2023, expoziția TREI, Galeria de artă a editurii Junimea, Bd. Carol, Parcul Copou,Iași

Laura Partin / Andrei Alexandru Pantea / Dragoș Pătrașcu

Program vizitare: luni – vineri, 8.00 – 16.00

Laura Partin explorează în lucrările sale tehnici de desen, dar uneori și performance-ul, instalația sau video-ul. De-a lungul timpului a abordat subiecte precum stereotipurile de gen, războiul, condiția lucrătorilor imigranți, marginalizarea, precum și concepte din psihologia socială, cum ar fi disonanța cognitivă sau teoria managementul terorii. În contextul pandemiei, al izolării și alienării, a devenit interesată de potențialul multimedia/performativ al poeziei feministe contemporane și de timpul petrecut în natură ca formă de vindecare introspectivă. Astfel a apărut Forest Creatures, un proiect care abordează relația cu natura în contextul pandemiei și al schimbărilor climatice.

ANDREI ALECSANDRU PANTEA este un artist vizual preocupat de intersecțiile dintre tehnicile grafice, procesele alternative de creare a imaginii, analogice sau digitale. Practica artistului cuprinde serii de cărți de autor, piese ceramice, proiecte fotografice și producție audiovizuală. Indeterminate States, inițiată în 2020 reprezintă o serie de lucrări ce explorează intersecția dintre imaginea capturată cu ajutorul luminii naturale, forme grafice și fotografice alternative înglobând direcții diverse: de la conceptul de frontieră statală la forme ale stărilor de spirit, stadii ale unor procese în continuă desfășurare, condiție sau situație.

„…Dragoș Pătrașcu este, în adâncul lui, un rocker cu educație renascentistă…” – Cătălin Davidescu, critic de artă / albumul ,,Graphit” ( album dedicat desenului românesc contemporan, apărut în anul 2015 la editura germană Klartext. )