Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 05/10/2024

Scroll to top

Top

Staging dis/order – un open call dedicat artiștilor și artistelor interesați de reprezentarea fotografică a spațiului urban

Staging dis/order – un open call dedicat artiștilor și artistelor interesați de reprezentarea fotografică a spațiului urban
Nistor Laurențiu

Termen limită înscriere: 25.08.2024 

Workshop-ul ”Staging dis/order” deschide și anunță proiectul ce va avea loc în această toamnă la ⅔ Galeria, “Spațialități extinse”. Activitatea atelierului va fi inspirată de lucrările ce vor fi prezentate în expoziția proiectului, precum și de zona locală imediată, Centrul Vechi și centrul orașului București. 

Participanții vor fi încurajați să exploreze împrejurimile galeriei și să împărtășească cunoștințele lor colective despre București, reflectând asupra relațiilor lor diverse cu istoria și potențialul viitor al acestor spații. Folosind amestecul eclectic de stiluri arhitecturale al orașului ca scenă, participanții vor lua parte la o serie de exerciții care pun accentul pe o experiență senzorială, trăită corporal. 

Reflectând asupra autonomiei de care se bucură locuitorii datorită ratei ridicate de proprietate asupra imobilelor, care permite extinderea spațiului privat în cel public, participanții vor folosi fotografia ca un instrument de împuternicire pentru a crea o realitate fenomenologică a angajamentului nostru colectiv cu spațiile urbane. Rezultatul final al workshop-ului va fi o publicație creată de participanți, care va include conținutul generat pe parcursul atelierului.

“Spațialități extinse” este un proiect artistic ce reconfigurează imaginea orașului dincolo de formele sale fizice, oferind o experiență a spațialității trăite. Proiectul depășește percepția tradițională a orașului ca ansamblu de străzi și clădiri, explorând interacțiunea dintre ficțiune și realitate prin fotografie, performance, colaj și instalații. Artiștii implică istoria locurilor, corpul uman și amintirile rezidenților pentru a extinde și transforma percepția asupra spațiului urban, provocând imaginea globalizată și omogenă a orașului modern.

Desfasurare workshop: 

Workshop-ul ”Staging dis/order” se adresează tinerilor artiști vizuali interesați de reprezentarea fotografică a spațiului urban. Sub îndrumarea artiștilor Lina Ivanova și Alexander Rosenkranz, 10 participanți vor realiza o serie de activități fotografice pe parcursul a trei zile și vor produce o publicație colectivă, care va deveni parte din expoziția ”Spațialități extinse”.

Workshop-ul urmărește familiarizarea participanților cu conceptul de ‘expanded photography’, dezvoltarea unor noi strategii de abordare a orașului ca subiect fotografic și încurajarea lărgirii sensului fotografiei prin includerea elementelor sculpturale sau performative, prin experiment tehnic sau joc. De asemenea, workshop-ul va parcurge întregul proces creativ, de la idee la realizarea sa practică în forma unei publicații, stimulând participanții nu doar să fotografieze, dar și să selecteze, să editeze și să combine imagini.

  • 26.08 – 27.08.2024 – selecția celor 10 participanți
  • 06.09 – 08.09.2024 – desfășurarea atelierului (3 zile integrale: 10:00 – 18:00)

Mentorii workshop-ului:

Alexander Rosenkranz este un artist vizual care trăiește și lucrează în Berlin, Germania. Practica sa artistică explorează teme legate de spațiile urbane, economice și sociale la scară globală și locală, la intersecția dintre fotografie și reproducere/originalitate. În 2021, a absolvit sub îndrumarea Prof. Joachim Brohm la Academia de Arte Frumoase din Leipzig cu proiectul său „City Cut Off”, care a fost publicat ca o carte de artist de către Park Books, Zürich în același an. În 2022, expoziția sa personală „Gibellina Model Studies” a fost prezentată la Bienala Images Vevey și publicată ca o carte de artist. Lucrările sale fac parte din colecțiile publice ale Muzeului de Fotografie Contemporană de la Columbia College Chicago și Muzeul de Artă Contemporană Magdeburg și au fost prezentate în publicații precum Kunstforum International și The Guardian.

Lina Ivanova este o artistă care trăiește și lucrează la Londra, originară din Bulgaria. Navigând intersecția acestor două culturi, ea folosește fotografia pentru a explora și procesa sentimentele contradictorii de dezrădăcinare și apartenență. Procesul său creativ este caracterizat de experiment,  joc și acceptarea întâmplării. Ivanova abandonează adesea metodele fotografice tradiționale, lucrând cu medii și materiale neconvenționale. De exemplu, folosește cimentul pentru a modela spații și obiecte, încorporând frecvent found objects pentru a crea instalații care examinează conceptele de loc, întâlnire și experiență. Activitatea în cadrul educației formale și alternative informează elementele sociale ale practicii sale, conducând explorarea interacțiunii umane și a proceselor de învățare. Ivanova a absolvit cu o licență în Fotografie de la Universitatea din Portsmouth în 2015, a co-fondat Revolv Collective în 2017 și a câștigat Turner Contemporary Portfolio Prize în 2018. Lucrările ei au fost expuse de către Royal Photographic Society, South Bermondsey Art Trail, Goethe-Institut Bulgaria și Peckham 24. Recent a finalizat o instalație de artă publică în Croydon, Londra, finanțată de Turf Projects, care subliniază angajamentul ei de a lucra cu diverse comunități.

Cum se realizează înscrierea:

Aplicanții sunt rugați să trimită următoarele materialele la adresa de email: info@2pe3galeria.ro, până la data de 25.08.2024, ora 00:00

  • CV (în limba română sau engleză)
  • Un paragraf motivațional care să explice de ce își doresc să participe la acest atelier
  • Portofoliu personal sau alte materiale relevante aplicației de Open Call (format A4, PDF, nu mai mult de 10 Mb). 

Eligibilitate:

Vor fi selectați aplicanții care vorbesc și înțeleg limba engleză și care sunt disponibili să participe la toate cele 3 zile ale atelierului.

___________________

Parteneri: The Institute

Graphic design: Vlad Mat

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.