Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/07/2024

Scroll to top

Top

Spectre de sinestezie @ Bucureşti

Spectre de sinestezie @ Bucureşti
Nistor Laurențiu

În perioada 4-31 martie, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artiștilor Valeriu Paladi și Rinaldo Novali, intitulată „Spectre de sinestezie”, și curatoriată de Ioana Mirică și Roxana Diochețanu. Vernisajul va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 18:00.

Într-o realitate acaparată de zgomot, esențializarea limbajului, de orice fel, oferă un răgaz al sinelui în raport cu lumea care îl înconjoară. De la cadre unghiulare, la compoziții abstracte, expoziția „Spectre de sinestezie” comunică drept repere de înțelegere ordinea și armonia, elemente care sunt plasate paradoxal în multitudinea de senzații generate afectiv. Supuse unui limbaj sinestezic, impulsurile artistice sunt prezente în tărâmul minimalismului și al abstracției geometrice. În acest sens, expoziția celor doi artiști pune în prim-plan farmecul atemporal al simplității geometrice, invitând publicul să se cufunde într-o lume a formei pure, prin explorarea esenței expresiei artistice, în care fiecare linie sau model conturează un cadru complex.

„Convenția, în ceea ce privește gama cromatică infinită a undei de lumină, provoacă asocieri între senzații de naturi diferite, care pot fi atribuite și transpunerilor metaforice din planul artei poetice, muzicale sau celei picturale. Distilarea realității, într-un circuit minimalist, apare ca o reacție împotriva complexității și dezordinii vieții moderne. Cum vom putea aplica frecvența luminii invizibile într-un plan vizibil? Fără a garanta un răspuns cert, cei doi protagoniști își propun să deschidă un dialog al sensibilităților nemărginite, care se nasc între privitor și operă”, a declarat Roxana Diochețanu, istoric de artă Elite Art Gallery.

Valeriu Paladi (n. 1968) este un artist complex, definitivându-și instruirea artistică în cadrul a trei universități de arte frumoase, la Chișinău, București și Bologna. Aflat la studii în Italia, artistul a avut o revelație: „Am descoperit o legătură strânsă între pictură și alte arte, precum muzica și poezia”. Inspirația sa provine din predilecția pentru pictura plein air. Împrumutând forme din natură, artistul (re)compune, într-un plan minimal, concilierea individului cu universul. Apolinicul lui Paladi devine un element primordial în ghidarea privitorului spre un spațiu infinit, al liniștii care tronează asupra armoniei dintre raporturi. În ultimii ani, lucrările sale au început să se abstractizeze, concentrându-se pe limitele impuse de configurațiile verticale și orizontale. Folosind aceste forme simple, pictorul dorește să își exprime complexitatea interioară în raport cu practica sa artistică.

Rinaldo Novali (n. 1952) și-a definitivat activitatea creatoare în cadrul Academiei de Arte, secţia pictură, Bologna, ulterior, fiind profesorul artistului Valeriu Paladi, pe care l-a perceput, de la bun început, ca pe un coleg, și nu ca pe un simplu student, încurajându-l permanent în carieră. Rinaldo Novali a fost Șef al Departamentului Pictură al Academiei de Arte, Bologna, având numeroase expoziţii personale în ţara sa natală, Italia, dar şi peste hotare, în Franţa, Grecia, Norvegia și Olanda. De asemenea, acesta a participat și la diverse expoziţii, precum: Bienala Internaţională – Ankara, Turcia (2005) și Bienala Internaţionala de Pictură, Chişinău, Moldova (2011). Deși este un adept al experimentelor artistice, nimic nu este accidental în lucrările sale. Încălcările și variațiile sale sunt chibzuite, artistul valorificând emoțiile pe care le simte atunci când dă viață lucrărilor.

Expoziția „Spectre de sinestezie” va fi deschisă publicului în intervalul 4 – 31 martie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.