Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 14/07/2024

Scroll to top

Top

[:ro]„ Semn şi mesaj„ 2017 @ CAV[:]

[:ro]„ Semn şi mesaj„ 2017 @ CAV[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]Inițiat de Asociația Artă și Umanitate , proiectul Semn și Mesaj a început în martie 2012. Expozanți au fost atunci membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Suceava, care și-au panotat lucrările la „City Gallery” . In anul 2016 m-am gândit că ar fi o mare bucurie pentru colegii pe care i-am avut alături la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași ( în perioada 1965 – 1973) să-i invit, împreună cu „profesorul nostru de frumusețe”, maestrul Liviu Suhar, ca să ne expunem creațiile, în cadrul aceluiași proiect, la Muzeul Bucovinei din Suceava. Ce poate fi mai frumos și mai onorant: Noi și profesorul nostru ,împreună pe simeze!

Ne-am bucurat de încrederea pe care ne-a acordat-o domnul profesor, expunând alături de noi și prezentându-ne la vernisaj în cei mai elogioși termeni.

Cu ani în urmă, frumoși si rodnici, în cadrul orelor de studiul desenului, studiul culorilor, studiul compoziției și istoriei artelor, domnul profesor Liviu Suhar ne-a învățat cum să analizăm natura, să o desenăm și să o colorăm iar apoi să sintetizăm și să interpretăm tot ce vedem și ne impresionează. La orele de istoria artelor plastice, ne-a format să iubim frumosul, să prețuim oamenii valoroși, să respectăm și să admirăm înaintașii, să ne îmbogățim cultura și să dobândim un limbaj specific domeniului artelor vizuale. Cu răbdare și prin studii aprofundate, am observat că formele ce ne înconjoară devin mult mai armonioase și pline de „miez”. Ne-am deprins fim perseverenți și să urmărim compunerea imaginilor artistice-plastice cât mai expresiv; să creăm imagini care să devină semne purtătoare de semnificaţii, mijloace de comunicare.

Și, cu cât artistul esenţializează, stilizează, abstractizează sau inventează, adică elaborează într-un spirit modern, cu atât mesajul poate fi mai profund, mai incitant, mai dependent de receptorul obiectului de artă, mai surprinzător şi tocmai prin aceasta generator de o mai mare bucurie spirituală.

Aşa se face că în cadrul expoziţiei ”Semn şi mesaj” deschisă în perioada octombrie – noiembrie 2016, la Muzeul Bucovinei din Suceava, s-au adunat lucrări înrudite stilistic, mai elaborate, în sensul transfigurării și al construirii imaginii.

Vorbim de o expoziţie cu lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură care au incitat privitorii şi în care s-a observat seriozitatea profesională şi exigenţa estetică a compoziţiilor expuse de către cei șase artişti plastici profesionişti: Liviu Suhar, Ilie Bostan, Constantin Catargiu, Marilena Murariu, Virgil Parghel și Lucia Pușcașu. Expozanții sunt posesorii unui stil caracteristic, cu o puternică amprentă personală, care a fost câștigat în timp, cu multă ambiție, seriozitate și trudă în atelierul de creație. Expoziția a fost un adevărat spectacol de forme şi idei care s-a remarcat prin profesionalism, mult talent și multă responsabilitate.

Pentru că expoziția de la Suceava a fost o reușită, am hotărât cu toții ca să fie itinerată la Centrul Artelor Vizuale, Galeria „ Căminul Artei”- București în august – septembrie 2017, unde spațiul ne permite să invităm încă trei colegi de generație ( Cristina Iliaș, Viorica Petrovici, Cezar, Atodiresei)și să expunem un număr mai mare de lucrări. Mulțumesc domnului profesor și colegilor mei pentru dialogul spiritual-artistic pe care au consimțit să-l continuăm.

Coordonator proiect, Profesor-artist plastic, Lucia Pușcașu

 [:]