Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 14/06/2024

Scroll to top

Top

Salonul de Artă Creştină 2023 @ Roman

Salonul de Artă Creştină 2023 @ Roman
Doctor

În intervalul 6 septembrie 2023 – 7 octombrie 2023, RomanArt Gallery este gazda Salonului de Artă Creștină, o manifestare artistică ce a căpătat amploare în ultimii doi ani prin sporirea numărului de invitați și prin itinerarea în mai multe orașe ale țării a acestei expoziții de artă sacră și religioasă contemporană.

Salonul de Artă Creștină a fost deschis în 2022 și 2023 la Arad și Râmnicu Vâlcea. A urmat prezentarea lui la Muzeul Museikon din Alba Iulia (august 2023), urmând ca în luna septembrie 2023 să se organizeze o nouă expoziție, de această dată la Roman, în județul Neamț.

Salonul de Artă Creștină este organizat de Asociația culturală „BASM” în parteneriat cu RomanArt Gallery, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Curatorul Salonului este pictorul Cătălin Băluț, lector. univ. dr. la secția de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, acesta fiind și președintele Asociației culturale „BASM”, din Arad, susținătoare a valorilor culturale autentice. Trebuie menționat faptul că domnul Cătălin Băluț este fiu al orașului Roman, născut și crescut pe aceste meleaguri.

Expoziția, deschisă începând cu data de 6 septembrie 2023 la RomanArt Gallery, reunește creațiile a 30 de iconari și pictori bisericești, artiști aparținînd unor generații diferite. Sunt prezenți pe simeze pictori consacrați, aflați la apogeul activității lor creatoare, având la bază studii universitare realizate la mai multe instituții de profil din țară. Alături de ei au fost invitați absolvenți și studenți ai

secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, catedra unde își desfășoară activitatea organizatorul acestui eveniment, pictorul Cătălin Băluț.

Gândit ca un proiect artistic menit să-i aducă laolaltă pe iconarii și pictorii bisericești contemporani din întreaga țară, dar și să convingă publicul de importanța și actualitatea artei sacre, precum și a artei laice cu tematică religioasă, Salonul de Artă Creștină se deschide, în același timp, către tinerii artiști sau către cei ce urmează studii de profil, în scopul creării unor necesare punți de comunicare între generații și între confrați, în cadrul breslei.

Prin invitația de a expune împreună, adresată colegilor săi iconari și pictori bisericești – cei mai mulți dintre ei artiști consacrați, cu o bogată activitate – Cătălin Băluț, curatorul Salonului, și-a propus să contureze o imagine cuprinzătoare asupra artei sacre ortodoxe contemporane din România dar, și să aducă în conștiința publicului actualitatea imaginii sacre, rolul ei teologic, artistic

și formator. Lucrările prezentate în Cadrul Salonului de Artă Creștină sunt realizate în toate tehnicile tradiționale și contemporane: icoană pe lemn, icoană pe sticlă, frescă, mozaic, imagine sacră obținută cu ajutorul tehnicilor grafice mixte, al

desenului sau al gravurii, sculptura și chiar vitraliu.

Invitat în deschiderea expoziției este Părintele Alexie, un apropiat și

susținător permanent al galeriei de artă romașcane. Gazda evenimentului, Dna. Rodica Păduraru, este o binecunoscută promotoare a frumosului, fie că acesta este exprimat prin cuvânt, muzică, piatră sau lemn, desen sau culoare. A construit de-a

lungul anilor un spațiu expozițional contemporan cu o prezență constantă, dedicată culturii.

Salonul de Artă Creștină se va deschide miercuri, 6 septembrie 2023, ora 18.00, la RomanArt Gallery, Bdul. Roman Mușat, bl.20 parter (lângă intrarea în curtea Spitalului Vechi), Loc. Roman, Jud. Neamț.