Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 28/05/2024

Scroll to top

Top

S T Ă R I @ Bucureşti

S T Ă R I @ Bucureşti
Doctor

5 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la un nou vernisaj, marți, 5 decembrie 2023, începând cu ora 19:00, în care va avea loc un dialog între Emil Ene, coproprietar galerie, Ioana Vlasiu, istoric de artă și artista Svetlana Mihăilescu.

Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.  

Luna sărbătorilor de iarnă aduce pe simeze lucrări semnate Svetlana Mihăilescu. STĂRI este titlul expoziției de pictură și desen a artistei, aflată deja la a doua expoziție personală în cadrul Galeriei Romană, și care își propune să redea senzațiile pe care le stârnesc lucrurile de tot felul, însuflețite sau neînsuflețite, așezate apoi pe o bucată de carton, hârtie sau pânză.

Născută pe 24 octombrie 1951, Svetlana Mihăilescu a studiat, în perioada 1969 – 1970,  desen și pictură sub îndrumarea maestrului Vasile Grigore. Între 1970 – 1972 a participat la cursurile ”University of Ottawa, Fine Arts, Canada și la cursuri de vară la ”Escuella superior de bellas artes San Fernando”, Madrid, Spania. Licențiată în 1974 a Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură de Șevalet, profesor Constantin Blendea. Între 1974 – 1977, angajată la ”Studiourile Cinematografice București”, Buftea. A lucrat ca Scenograf de Costume la peste 60 de filme de lung si scurt metraj, obtinand numeroase premii.

”Am așternut pe hârtie, carton sau pânză memoria obiectelor singulare sau dialogul iscat între mai multe lucruri neînsuflețite. Fragmentele de grădină, tainice lucruri însuflețite, emană o lumină proprie. În demersul meu, încerc să le spun povestea, o călătorie în timp, stări de așteptare calmă, arareori de neliniște, iscate de culori, forme în lumină și umbră.

Umbrele au un rol important pentru mine. Ele dezvăluie și prezența altor lucruri pe care noi nu le vedem, sunt în afara pânzei sau hârtiei, noi doar le ghicim proveniența și ne imaginăm forma care le-a creat. Umbrele a căror sursă este în interiorul imaginii redate, pentru mine trăiesc în ele însele, altfel decât sursa lor, uneori chiar mai intens decât ceea ce le-a generat.

Când umbrele aruncate de obiecte lipsesc, lucrarea capătă stranietate și le portretizează mai apăsat. Rămâne doar modelul obiectelor care dă volum lucrurilor, astfel încât, ele să nu devină plate, strict decorative. În fond ele trebuie să-și spună povestea.” (Svetlana Mihăilescu, 2023).

Expoziția este deschisă în perioada 5 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024.

Programul galeriei: Luni – Vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă: 10:00 – 15:00

Parteneri media: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso TV, Intell News, Modernism, Agenția de carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta,  Nine O’Clock, Asti Arthotel, Ceaşca de cultură.

GALERIA ROMANĂ
B-dul Lascăr Catargiu nr 1
sector 1 Bucuresti
Tel mobil:+40 721 896 185
Tel fix:  +40 311 079 275
e-mail:office@galeriaromana.ro
www.galeriaromana.ro