Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

Războiul lui @ CCPB

Nistor Laurențiu

7 – 31 martie 2020
Galeria Cuhnie
Artist: Elena Bobi Dumitrescu
Curator: Simona Vilău
Cea mai recentă expoziție personală a Elenei Bobi Dumitrescu tratează teritoriul străin al bărbaților, într-un fel exploratoriu, dar și distant. Destinul unei sculptorițe în România anilor ‘80 sau ’90 nu era cu mult diferit de cel al oricărei alteia din secolul al XIX-lea, cu diferențele intrinseci de scenografie și decor.Și nu spun nicio clipă că secolul al XIX-lea era retrograd, ci că moștenirea lui, în România, era considerată, dar și asimilată, ca un stop-cadru romantic, paseist,
citit în cheie franceză, pe filiera Rodin-Claudel-Bourdelle. Iar când spun stop-cadru, mă refer la strictul sens al disproporției numerice și al prejudecăților create de aparenta disonanță între fragilitatea și delicatețea unei femei și greutatea sau chiar imposibilitatea de a manevra un bloc de marmură sau de piatră.
Expoziția „Războiul lui” este despre bărbați și eroism, despre luptă și înfrângere și reflectă o cercetare amănunțită a corpului uman și a materialelor din care se poate construi acesta.
Moliciunea materialelor contrazice rigiditatea uniformei, a funcției și a puterii, care devin greutăți delicate, suspendate și eterice, în pofida sensului lor prim, de corpuri moarte sau de arme ale distrugerii. Titlul expoziției reflectă o distanță necesară în abordarea mecanismelor de funcționare ale „tribului” prieten masculin, care e privit printre ulucile imaginare cu o curiozitate primă, o admirație reținută și o competitivitate sănătoasă.