Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/05/2024

Scroll to top

Top

Pulsatilla @ Bucureşti

Pulsatilla @ Bucureşti
Doctor

În Pulsatilla, cea mai recentă expoziție de la galeria Scemtovici & Benowitz, Daniela Vîrlan abordează o direcție nouă în practica sa artistică și chiar dacă temele picturilor sunt inedite, recunoaștem elemente specifice creației anterioare a artistei.

Ora albastră

Punctul proxim al creației sale este acel ochi (interior) care scrutează, privirea (spre sine) filtrată prin sensibilitate drept categorie estetică. Punctul remotum se adaptează prin ferestre larg închise, la luminile roșii, roz, albastre ale crepusculului de peste dealuri, mări, nori, Lactee Căi.

Peisaje (interioare)

Artista ilustrează o lume fabuloasă, compusă din fragmente de basme izvorâte din vise cu putti, aripi și ființe înaripate, flăcări, plante și sugestii de ce vrem noi, elemente abstracte, pulsatille picurătoare situate între lumile de aici și de acolo din sine și din cuprinsul orizonturilor. Intuiția devine concept, tehnică ars poetica, e poezie a conceptelor pictate, controlate prin gesturi spontane care lasă intenționat suprafața picturală într-o fază intermediară. Daniela Vîrlan privește cu ochii larg închiși (spre sine la) ceruri purpurii, apoteotic roșii și albastre, plutește cu pensula prelungire a genelor printre nouri și diafane apariții de flori și îngeri.

Curatoare Raluca Ilaria Demetrescu

_________________________________________

Daniela Vîrlan (n. 1987 București), absolventă Universitatea Naṭională de Arte București Grafică în 2011, trăieṣte ṣi lucrează în București. În 2008 a beneficiat de o bursă Erasmus la Accademia di Belle Arte din Roma, în 2017 e finalistă în cadrul bursei de pictură Teodor Moraru ṣi al concursului de desen contemporan Crama Opriṣor, iar în 2013 nominalizată pentru Strabag Artaward.

Expoziṭii personale: 2020 – Arcana Majora, 1001 Arte, Bucureṣti; 2019 – O lume în Oglinda Apei, ALERT Studio Artist-run Space București; 2014 – Amor Fati, Galeria IX, Bucureṣti.

Daniela Vîrlan lucrează cu precădere în ulei pe pânză, acuarelă ṣi tuṣ pe hârtie. Preluând elemente din realitate sau simboluri din conṣtiinṭa umană universală, artista construieṣte relaṭii sinergice, simbiotice sau antagonice între elementele care-i populează universul artistic. Elementele sunt angrenate într-o continuă relaṭionare unele cu altele generând dinamică simbolică. Formele aparent spontane, dar cu trimiteri la realităṭi elaborate dezvăluie un continuu imprevizibil, un flux de asocieri ṣi învecinări surprinzătoare: îngeri, păsări, Madone, monṣtri, figuri(ne) prinse în browniene mișcări.

Mai multe detalii pe

www.sbgallery.art