Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 03/12/2024

Scroll to top

Top

PREMIU A’DESIGN AWARD 2018 – SIMINA FILAT RUUMY – ROMANIA

PREMIU A’DESIGN AWARD 2018 – SIMINA FILAT RUUMY – ROMANIA
Nistor Laurențiu

COMUNICARE PREMIU A’DESIGN AWARD 2018 – SIMINA FILAT RUUMY – ROMANIA
SIMINA FILAT, designer emergent
A’Design Award premiază în 2019 un designer român.
Cunoscutul concurs de design internațional conferă bronzul categoriei mobilier proiectului Ruumy – mobilier multifuncțional, creat de Simina Filat.
Particularitatea premiului acordat este dublă: la categoria mobilier lucrările intrate în concurs auinclus în mod dominant scaune, fotolii, canapele și mese; însă mobilierul multifuncțional creat de Simina Filat aduce premierea unui concept obiect-spațiu versatil.
Acest proiect demarat în anul 2017 a evoluat de la un obiect de design versatil la un sistem participativ de co-creație.

În secolul 21 economia bazată pe ‘supraviețuirea creativă’ remodelează rolul de lider al designului că gândire și metodă.
Un sistem nou de valori răspunde lumii noi în continuă schimbare.
Simina Filat înțelege sensul profund al schimbării fiind o personalitate din noul val de creatori români, care răspunde provocărilor complexe ale lumii contemporane cu soluții strategice și creative.
New Design înseamnă brand activism, platformă strategică, comunitate inteligentă; toate definind instrumentarul cu care lucrează Simina Filat în Ruumy.
Dublu premiat internațional, Ruumy are vizibilitate și recunoaștere în : Worth Partnership Projects 2019, A’Design Award 2019, shortlist în Lexus Design Award 2018, și distins de Uniunea Artiștilor Plastici cu premiul național de Design.
Asumându-și consecvent rolul de pionier în lumea creativă Simina Filat convinge prin proiecte de design cu participare socială, critică și constructivă prin co-design.
Astfel utilizează fertil social-media în lucrările sale.

SIMINA FILAT reprezintă România și spiritul Românesc în formele noii economii bazate pe principii de DESIGN și creativitate.
A patra revoluție industrială s-a instalat în lumea noastră, și produce efecte, uneori greu de estimat sau de înfruntat. Atitudinea prognozabilă și strategiile pe termen lung devin mult prea riscante, datorită schimbărilor disruptive, nu doar din cauza forței cu care ne invadează noile oferte tehnologice, ci mai ales datorită impactului cultural și social, asupra unei civilizații aflate în derută.
S-a încheiat o civilizație a standardelor, a eficienței ca produs, o civilizație a maselor – ca forță și vector de dezvoltare, o civilizație a produselor mass market și i-a luat locul o formă nouă de unicitate, de diversitate integrativă.
Efectele cele mai dramatice se resimt în economie, unde a sosit momentul, (prognozat, de altfel, dar fără prea multă credibilitate) punctul de declinare, în care transformarea presupune abandonarea unui întreg eșafodaj, cu infrastructură și strategie, suprastructură și stil de viață, în favoarea a altceva, non – standard, bazat pe cultura creativă a unicității și incluziunii
Pachete uriașe de concepte economice sunt abandonate, aparent brutal, în favoarea unora fără precedent și fără ”ghid de utilizare”. În toată această tulburare, singurul reper constant, care oferă perspective de supraviețuire, este gândirea creativă, deschisă spre ceea ce nu putea fi bănuit (sau acceptat) înainte, ”re-setată” să producă efecte majore, culturale, economice, sociale.
„Designul a devenit cel mai puternic instrument cu care omul își modelează uneltele și mediile (și, prin extensie, societatea și el însuși)”.
Victor Papanek – ”Design for real World”
În acest moment se coagulează o nouă economie, bazată pe ”supraviețuirea creativă”, în care DESIGNUL este forța importantă, care își poate asuma rolul de lider, ca gândire și metodă. Singurul responsabil pentru formele viitorului, care (re)formulează mediul cultural, fizic, digital, capabil să gestioneze stil de viață, produse și servicii.
Se coagulează un nou sistem de valori, care răspunde noii lumi. Se crează noi criterii de eligibilitate în lumea valorilor, dar, mai ales se crează comunități creative de tip nou, selectate – menite să devină lideri și influențiali ai formelor societale actuale.
Sunt căutate cu precădere personalități creative, care au trecut deja pragul noii paradigme, profund determinate de SCHIMBARE și VALORILE EI.
SIMINA FILAT face parte dintre aceia care AU ÎNȚELES SENSUL SCHIMBĂRII, SCHIMBAREA ÎNSĂȘI – poate instinctiv, poate prin rațiune sau cunoaștere – devenind personalitate marcantă în noul val de creatori români, care răspund punctual, provocărilor complexe ale lumii contemporane, cu soluții strategice și creative, la problemele cu care se confruntă societatea actuală.
Așa că, este deja angajată în crearea de forme noi ale viitorului, conceptele ei devenind virale, într-o lume care abia aștepta acest lucru, fără a ști ce așteaptă, de fapt. Produsele și conceptele ei de NEWDESIGN (brand activism, platformă strategică, comunitate inteligentă emergentă – care include ființe umane particulare, obiecte, structuri digitale, și emoții – co-creation și co-design, cu efect rețelizat (network effect), sau designul de evenimente sociale semnificative pentru dezvoltarea culturală, etc…) descriu deja perspectivele noii economii: DESIGN ECONOMY.
Acest lucru, devine evident, prin recunoașterea creațiilor sale, de către foruri internaționale, implicate la scară absolută în a depista valorile specifice SCHIMBĂRII.
A fost recent premiată la competiții majore, ca importanță și vizibilitate, cum ar fi: LEXUS DESIGN AWARD 2018, WORTH PARTNERSHIP PROJECTS 2019, sau A-DESIGN AWARD 2019 și nu întâmplător a obținut Premiul de Design al UAP pentru 2018.
Încă, aceste demersuri uriașe de depistare a resurselor umane, capabile să se implice și să navigheze pe ”valul schimbării”, au forma concursurilor, a căror miză este mai puținîn valoarea materială, cât promovarea și vizibilitatea în mediile care așteaptă cu înfrigurare, sprijin competent și dedicat. În realitate, ACUM se crează structura și infrastructura, Noii Economii bazate pe DESIGN și GÂNDIRE CREATIVĂ.
SIMINA FILAT este unul dintre PIONIERII lumii creative, care va detașa esența umană de serviciile Inteligenței Artificiale, sau de tehnologiile transformative și va fi capabilă să remodelelze rolul ființei umane în societățile ce vor veni, cu participare socială critică și constructivă, prin creativitate productivă.
„Viitorul IS DESIGN” – DESIGN COUNCIL
https://www.designcouncil.org.uk/news-opinion/future-design

Text Context Fundamentare:
Senior designer, Dr. Ioana Sanda Avram
Președintă Filiala Design, București UAP

Link A’DESIGN AWARD – Simina Filat Ruumy
https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=84732