Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 15/06/2024

Scroll to top

Top

Pictori români pe simeze europene @ București

Pictori români pe simeze europene @ București
Nistor Laurențiu

Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Denumirea manifestării culturale : „Pictori români pe simeze europene ”, etapa finala Bucuresti.

Organizator principal: Asociația „Soleil de l’Est”.

Partener principal și finanțator al proiectului: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, București, România.

Parteneri media: La Nouvelle République, Modernism, Dana Art Gallery, Art Portfolio.

Parteneri pe ciclul de expozitii „Pictori români pe simeze europene”: Primaria din Tours, Primaria din Fondettes, Primaria din Saint-Denis Franta, Biblioteca Nationala a României, ICR Paris, Uniunea Artiștilor Plasticieni din România, Atlassib, Corep, Scoala Româneasca Haga, DalbeTours.

Locația: Biblioteca Nationala a României, Bulevardul Unirii nr 22, Bucuresti.

Perioada: 14 – 28 octombrie 2019.

Orar: Expoziția este deschisă zilnic în conformitate cu programul bibliotecii:

luni, miercuri, vineri, orele 8 – 18

marti, joi, orele 9 – 20

sâmbata, orele 9 – 17

  .

Vernisaj: Marti 15 octombrie 2019, orele 18:00. Deschiderea expozitiei va avea loc în prezenta responsabililor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ai asociatiei Soleil de l’Est si a pictorilor expozanti.

Finalizarea ciclului de expozitii „Pictori români pe simeze europene”. Ideea ce a generat acest ciclu a fost de a prezenta în Franta, Olanda si România, eminenti pictori români din tara si diaspora, care via Soleil de l’Est, au expus în ultimii ani prestigioase lucrari în tarile europene, Franta, Belgia, Olanda, Austria, Danemarca, Italia, Slovacia si Bulgaria. Lucrarile astfel expuse au fost remarcate si apreciate de un public cunoscator si exigent în domeniul artelor plastice din tarile mentionate, public care a adus elogii noii expresii artistice a picturii contemporane românesti. Soleil de l’Est a efectuat o selectle de autori si lucrari, ce au fost prezentate în etapele Franta si Olanda. Etapa  Bucuresti, la Biblioteca Nationala, constituie un summum al acestor prezente culturale românesti în UE. Expozitiile realizate în Franta si Olanda, în cadrul prezentului proiect, au fost organizate prioritar în atentia românilor stabiliti în aceste tari, pentru a întari identitatea lor culturala si nationala. Românii au venit la expozitii cu prieteni, colegi, autohtoni, care au ramas mai mult decât impresionati de calitatea lucrarilor vizionate.

Expoziția la Biblioteca nationala, reprezintă etapa finala a expozitiilor deja realizate  în UE. In cadrul acestei expozitii vor expune lucrari recente un numar de 47 remarcabili pictori români. Toti pictorii expozanti au participat la rezidentele de artisti conduse de Soleil de l’Est în Franta, între 2001 – 2014. Va fi un fel de remember al impresiilor si emotiilor traite în Franta.

In cadrul expozitiei va fi pus la dispoziția publicului un stand de documentație artistică cu albume de arta si cataloage de pictura editate de asociatia Soleil de l’Est. Vor mai fi prezentate dosarul de presa si dosarul cu afisele expozitiilor realizate pâna în prezent, în România si în Franta.

Obiectivele manifestării culturale converg, în primul rând, în a prezenta publicului român bucurestean, un grup de prestigioși pictori români din țară și diaspora, care au reprezentat cu cinste și cu înaltă creativitate artistică, o valență de mare valoare culturală a României – pictura contemporană. Este bine si util ca acest lucru sa fie cunoscut în România. Toți acești pictori au colaborat cu Asociația Soleil de l’Est pe direcția organizării în Franța și ulterior în alte țări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziții de pictură, lansări de carte, rezidențe de artiști, întâlniri cu membrii comunităților românești din Franța si Olanda, contacte cu pictorii locali și cu organizațiile din care fac parte. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes în cadrul celor peste 160 expoziții organizate de Soleil de l’Est, începând din anul 1990, atât în Franța, la Paris si în alte orașe culturale franceze, cât și la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus – capitala europeană a culturii 2017, precum și la București, de mai multe ori.

Motivația: Asociația Soleil de l’Est, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism și calitate artistică, prin prezentarea în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană, a unei parti de mare interes și importanță a culturii române, în speță pictura contemporană. Prezenta expoziție face parte din cele peste 160 expoziții de pictură română, organizate de Soleil de l’Est în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia), etc.

Precizări despre pictorii expozanți:

În cadrul actualei expoziții, prezinta lucrari urmatorii pictori : Jakab ABRAHAM, Levente ALBERT, Jan ALBU, Cornel BARSAN, Dalia BIALCOVSKI, Gabor BIRO, Nicolae BLEI, Angela BRADEAN, Nicolae CATAVEI, Viorel CHIREA, Mariana CINTEANU, Dan CIOCA, Nicolae CIOCHINA, Bogdana CONTRAS, Gellu COSTEA, Augustin COSTINESCU, Daniel CRACIUN, Horea CUCERZAN, Gabriela CULIC, Victor DIMA, Vasili DIVIZA, Cornel DRAGAN-TARGOVISTE, Suzana FANTANARIU, Adriana FRATILA, Nicolae GAGEANU, Mihail GAVRIL, Daniela GRAPA, Mirela IORDACHE, Nicolae IORGA, Lucian LICIU, Dumitru MACOVEI, Waldemar MATTIS-TEUTSCH, Mihaela MODALCA, Costin NEAMTU, Lisandru NEAMTU, Mariuca OTETELESANU, Christian PARASCHIV, Stefan PELMUS, Vasile POP-NEGRESTEANU, Gabriel STAN, Valentin TANASE, Vasile TOLAN, Angela TOMASELLI, Corneliu VASILESCU, Petre VELICU, Teodor VESCU, Daniela ZBARCEA.

Contact:

Soleil de l’Est: e-mail: contact@soleildelest.org     tel  00 33 6 70 28 22 49

Curatori : Valentin Tanase tel 0722 503 334, Daniel Craciun tel 0724 158 561, Victor Dima tel 0722 850 351.

Saint-Cyr-sur-Loire, 8 octombrie 2019                          Asociația Soleil de l’Est

                                                                                       Michel Gavaza, președinte