Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 17/09/2024

Scroll to top

Top

Paradisul terestru, la malul mării @ Constanța

Paradisul terestru, la malul mării @ Constanța
Nistor Laurențiu

În perioada 4 – 27 iunie, Muzeul de Artă din Constanța propune publicului expoziția Paradisul terestru, avându-i ca protagoniști pe artiștii plastici Bogdana Contraș, Bianca Ioniță, Eugen Vasile Iovan și Aurel Contraș. Vernisajul are loc vineri 4 iunie, ora 15.

Expoziția se situează sub semnul renașterii perpetue a naturii și evocă peisaje insolite, aflate la granița dintre real și imaginar. Plante și vietăți terestre și acvatice, sau, după caz, structuri cvasi-abstracte, vorbesc despre apartenența noastră la mediul natural, oricât ne-am înconjura, ca ființe dornice de confort, de artefacte.

Este elogiul unui nou început, clamat de formele aerate și de culorile vii, din lucrările Bogdanei Contraș, în care oniricul își arogă o mare parte din context. Obiectele recognoscibile sunt acute inserții grafice, care subliniază, o dată în plus, forța de expresie a naturii vii. O barcă, un scaun, o ruină, un far în mijlocul apelor învolburate, toate acestea dau seamă despre  prezența omului în mediul natural, în aceeași măsură ca element dominant și dominat.

Surprinzătoarele structuri, create de natură, constituie sursă de inspirație pentru Bianca Ioniță, care etalează o măiestrie a detaliului semnificativ, în texturi surprinzătoare cromatic, adevărate metonimii. Vietăți acvatice, dar și plante terestre sunt redate minuțios, închizând unghiul de observație, de la general, la particular.

Forța lucrărilor lui Eugen Vasile Iovan rezidă în contrastele  îndrăznețe, spontane, ce creează ritmuri și proporții, aflate într-un echilibru stabil. Registrul acvatic este prezent aici, în diverse ipostaze, reflex al unei varietăți a stărilor umane echivalente, de la liniștea adâncurilor, la vuietul implicit, de la calmul aparent, la valurile tulburi, oferind, nu arareori, efecte sonore.

Culori intense creează privitorului emoții, deopotrivă puternice și efemere. De la albastrul spațiului sacru, înalt, adânc, aerat, la roșul fructelor, date în pârg, de la verde crud, la arămiu și ocru, culorile pastelate concurează vizual cu culorile primare ferme, creând o tensiune inerentă. De la sămânță, la scheletul plantelor uscate, ciclurile naturale se succed cu repeziciune, vorbind despre evoluție, regenerare, vindecare. 
                Firul roșu al expunerii este punctat de prezența lucrărilor de sculptură, ce aparțin maestrului Aurel Contraș: Semn pentru broasca țestoasă, Semn pentru înălțare, Semn pentru meditație, Pescar. Sunt structuri cu mare forță de expresie, ce subliniază parcursul mai tinerilor săi colegi, tot atâtea secvențe ale unui discurs artistic bine articulat.

Astăzi, când avem, poate mai mult ca oricând, în ultimele decenii, nevoie de un nou început, de o regenerare a emoțiilor și stărilor noastre, expoziția Paradisul terestru ne îndeamnă să ne reașezăm, cuminți și gânditori, în fața naturii. Să ne bucurăm sufletele de forța ei, binefăcătoare, să ne inspirăm din implacabilul succesiunii ciclurilor vegetale. Să ne împăcăm cu natura și cu noi înșine, să știm să îi citim semnele, să ne acordăm elanul nostru vital cu inimaginabila sa forță creatoare.

              Expoziția poate fi vizitată până către sfârșitul lunii iunie. Vă așteptăm la un adevărat regal vizual. (Mădălina Mirea, curator expoziție)