Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/07/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Nostalgii cromatice @ galeria Luceafărul[:]

[:ro]Nostalgii cromatice @ galeria Luceafărul[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Primaria Sectorului 2, Consiliul Local al Sectorului 2 şi Galeria Luceafărul a Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din Bucureşti, împreună cu Fundaţia HAR („Habitat şi Artă în România”) au deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziţiei retrospective de pictură (acuarelă), intitulată „Nostalgii cromatice”. Expoziţia al cărei curator este criticul de artă Luiza Barcan, face parte din programul „Restituiri”, iniţiat şi coordonat de Fundaţia HAR în 2012.

Vernisajul va avea loc la Galeria Luceafărul, aflată în incinta Parcului Naţional, pe 7 mai 2018, ora. 18.00.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-25 mai 2018.

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România,Galeria EriCris Art, Bucuresti;

Parteneri media: Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Top Business/Piata de Artă

” Pictoriţa Maria Constantin, voce singulară într-o epocă a irepresibilei atracţii către curentele moderniste, şi-a urmat drumul şi vocaţia fără poticniri. N-a făcut nici un fel de rabat de la propriile-i convingeri şi a reuşit să-şi rămână, până la capăt, fidelă sieşi. Maria Constantin a abordat toate genurile clasice: peisajul, natura statică, portretul, având însă pentru primele două o dragoste aparte. Studiul după natură i-a călăuzit întrega creaţie. A observat cu maximă implicare emoţională gingăşia şi culoarea florilor, pe care le-a transpus în compoziţii de o desăvârşită măiestrie. S-a lăsat copleşită de frumuseţea locurilor pe unde a călătorit, fie în ţară, fie în alte spaţii, precum Grecia, Franţa, Germania, Bulgaria, reuşind să supună tehnica acuarelei, în care a excelat, unei viziuni personale, extrem de generoase şi de sensibile. La fel ca şi fiinţa de o mare blândeţe şi seninătate care a fost Maria Constantin este şi opera ei. Modestia şi discreţia pe care artista le-a cultivat de-a lungul vieţii nu se justifică deloc astăzi, când lucrările ei îşi continuă meritatul drum către muzee, către colecţiile particulare, şi când opera i se lasă, treptat, dezvăluită, admirată, parcursă în integralitatea ei.

Întâlnirea publicului iubitor de artă cu pictura Mariei Constantin rămâne, fără îndoială, prilej de bucurie estetică şi de nostalgie fiindcă astăzi, într-o lume atât de zbuciumată, florile, peisajele, oamenii, arhitecturile pictate de artistă vorbesc despre armonie, pace sufletească şi iubire.”

Luiza Barcan, istoric si critic de artă

Maria Constantin(1926-2012) s-a născut pe 21 ianuarie 1926 în Bucureşti. A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A studiat cu Stern Gusti şi M.H. Maxy la Şcoala de Arte Decorative (1942-1944); urmează Academia liberă “Guguianu” cu M.H. Maxy şi Alexandru Ciucurencu (1944-1946) si Facultatea de Filologie modernă.

A debutat în 1946 la Salonul Oficial de Toamnă din Bucureşti, dată de la care participă la toate saloanele municipale şi republicane. 

[:]