Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/07/2024

Scroll to top

Top

[:ro]NOAPTEA MUZEELOR 2018 @ Deva[:]

[:ro]NOAPTEA MUZEELOR 2018 @ Deva[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

În cadrul evenimentului „NOAPTEA MUZEELOR 2018”, Galeria de Artă „Forma” din Deva poate fi vizitată în intervalul orar 14:00 – 2:00
Totodată, cu ocazia acestui eveniment sunt deschise pentru public și Studiourile de Creație „Mircea Bâtcă” (Bd. Decebal, bl.8, parter) și „Iosif Matyas” (Centrul vechi, vizavi de Teatrul de Artă, Bd. 1 Decembrie 1918, 20B) în intervalul orar 16:00-2:00

În acest cadru vă invit să luați parte la câteva convorbiri ce vor începe la ora 18.00. Invitații mei în carne și oase, prin telefon, pe simeză sau via Skype vor fi: profesorul de filosofie Ioan Sterea (Deva), pictorul Marian Dobre (Cluj Napoca) și colegii mei din gruparea NOIMA – Sorin Scurtulescu (Veneția), CIprian Bodea (Timișoara), Cosmin Frunteș (Brașov), Dan Gherman (Houston).

Intrarea se poate face prin Galeria de arta FORMA.

Împreună cu profesorul Ioan Sterea vom încerca un dialog despre artă și filosofie. Vom avea parte de o scurtă introducere în gândirea lui Wittgenstein și vom viziona și discuta câteva documente video ale unor acțiuni colective ale grupării Noima, având în vederea ceea ce a înțeles Wittgenstein prin joc de limbaj și formă de viață.

Marian Dobre mi-a trimis o înregistrare surpriză a unui dialog în familie despre conviețuirea cu pictura. Marian va participa săptămâna viitoare cu câteva lucrări într-o expoziție colectivă la Bistrița. Vom vorbi despre această serie de lucrări – sărbătoare, prime reîntoarceri în atelier după o lungă perioadă de studiu pentru Marian Dobre.

Voi încerca să-l contactez apoi telefonic pe Sorin Scurtulescu aflat la Veneția unde beneficiază de bursa de cercetare și formare postdoctorală „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția cu proiectul artistic intitulat Veneția nocturnă prin filtrul lui Tițian și Tintoretto. Vom discuta despre un anume loc din Veneția, observație, intuiție, plein air.

Ciprian Bodea a răspuns invitației mele de a povesti despre experiența sa de la Strasbourg, unde a încercat să conviețuiască cu 1 metru pătrat de grădină în atelierul său. Momentul nu e recent. Am provocat însă această discuție fiindcă în atelierul meu am reluat o experiență asemănătoare (veți vedea)…

Cosmin Frunteș va expune în curând la Nürnberg proiectul său Memorie și peisaj. L-am invitat cu imagini și telefonic pentru adiscuta despre acest proiect.

Din Houston, Dan Gherman mi-a trimis o serie din picturile sale recente. Voi avea un perete de atelier dedicat acestor lucrări. Sper să avem prilejul să îl și salutăm (via Skype)

Vă aștept cu drag!
Intrarea liberă!

[:]