Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 19/07/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Neștiuții @ București[:]

[:ro]Neștiuții @ București[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

„Neștiuții”(sau „Oamenii orașului”) este cea de-a doua expoziție din seria „Hidden Treasures” – o inițiativă pentru sprijinirea tinerilor artiști români.

Între 5 și 17 octombrie, Maria Bălan va expune la Hidden picturi și lucrări grafice care îi au în centru pe oamenii fără adăpost:
„[…] este un proiect personal încheiat care constă în adunarea și ilustrarea unei realități dureroase și în același timp ignorate de către autorități, dar și de către noi, oamenii obișnuiți care merg în fiecare zi pe stradă și observă cel puțin un caz pe care eu îl ‘denumesc <<neștiutul>>. Este vorba, de fapt, despre aceste ființe lăsate în seama hazardului, pe care societatea preferă să le țină undeva la granița ei, și anume oamenii străzii. […] În principiu, spațiul public este unul în care cu toții suntem vulnerabili, expuși privirilor celorlalți. Orice om, în momentul în care se află în afara zonei sale de confort, afișează o mască, se prezintă într-un anumit fel, așa cum vrea el să fie perceput de ceilalți. Oare acești oameni mai au percepția spațiului public și a propriei imagini sub privirile celorlalți? Cum se raportează ei la spațiul public și la ideea de <<acasa>>? Cum au ajuns să nu mai aibă un acoperiș deasupra capului? A cui este vina, a cui problemă ar trebui să fie acești oameni? Cum îi putem ajuta? Sunt întrebări pe care mi le-am pus și pe care vă invit și pe voi, privitorii, să vi le adresați, aducând în fața voastră imaginea derizoriului în forma ei plastică.”

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 5 octombrie, începând cu orele 19:00. Expoziția poate fi vizitată până pe 17 octombrie inclusiv, iar intrarea este liberă.

[:]