Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/05/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Muzica sferelor – Celebration @ Iași[:]

[:ro]Muzica sferelor – Celebration @ Iași[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Şedinţa solemnă a Senatului Universităţii Naționale de Arte ,,George Enescu”, cu prilejul decernării titlului, a avut loc loc vineri, în data de 23 noiembrie 2018, ora 11:00, în Sala ,,Eduard Caudella”, Casa Balş, str. Cuza-Vodă nr. 29. Ceremonia a fost prezidată de Rectorul universităţii, Prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, care a rostit un cuvânt de deschidere. Personalitatea şi cariera domnului Basarab Nicolescu a fost prezentata, în cadrul discursului Laudatio, de către conf. univ. dr. Cristian Ungureanu.
Evenimentul, realizat la initiativa Scolii Doctorate – Arte Vizuale a UNAGE Iasi, este înscris în seria de manifestări care celebrează 158 de ani de la înființarea învățământului artistic modern la Iași aflat sub semnul Centenarului. In cheie simbolica, evenimentul „circumscrie cvadrilaterul” recunoasterilor academice cele mai inalte conferinte de catre universitati din tara si din strainatate, la unitiativa unor facultati cu profil Stiintific, Filosofic si Teologic, Arta fiind cel de-al patrulea mare domeniu al cunoasterii Realitatii.
Basarab NICOLESCU este fizician și filosof franco-român din Franța, teoreticianul Transdisciplinarității și al terțului inclus, fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Universitatea Paris VI, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, președinte al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) și membru de onoare al Academiei Române.
În cadrul ceremoniei a fost prezentat și Albumul Omagial „Basarab Nicolescu” – Doctor Honoris Causa al Universităţii Naționale de Arte ,,George Enescu”. Cu acest prilej, s-au celebrat și 50 de ani de la stabilirea lui Basarab Nicolescu în Franța (24 noiembrie 1968 – 24 noiembrie 2018).
La sfârșitul ceremoniei de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, publicul a audiat un microrecital oferit de cvartetul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul UNAGE Iași, coordonat de conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu.
De asemenea, am asistat la vernisajul expoziției personale a conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, „Muzica sferelor – Celebration”, dedicată academicianului Basarab Nicolescu (Casa Balș, Galeria Universitas).
Artist transdiciplinar, Cristian Ungureanu revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă şi simbolică, reunite într-o monumentală instalație multimedială. La eveniment a participat domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iasi, reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior si ai institutiilor de cultura reprezentative din orasul Iasi, profesori, studenti si absolventi ai UNAGE Iasi. Felicitari eu fost transmise academicianului Basarab Nicolescu si de catre Ministrul Cercetarii si Inovarii, Prof.univ.dr. Nicolae Hurduc, prin intermediul scrisoarii adresata doamnei Rector Atena-Elena Simionescu, cu acest important eveniment. Credit foto: Eugen Harasim.[:]