Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 29/05/2024

Scroll to top

Top

MEMORIA UMBREI @ Bistrița

MEMORIA UMBREI @ Bistrița
Doctor

Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi

Miercuri, 20 decembrie 2023, la ora 17, sub egida Consiliului Județean Bistrița–Năsăud, a Complexului Muzeal Bistrița–Năsăud, va avea loc la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi deschiderea expoziției de pictură ,, MEMORIA UMBREI” , expun următorii artiști:

ILIE BOCA, SMARANDA BOSTAN, DRAGOȘ BURLACU, ADRIAN CHIRA, ANDREI CIUBOTARU, MIRON DUCA, MAXIM DUMITRAȘ , NICOLAE FLEISSIG, ANATOLY FURLET, MARIN GHERASIM, ANDOR KOMIVES, MIRELA IORDACHE, MARCEL LUPȘE, ANCA PINTILIE, DAN PALADE,, CRISTIAN PARASCHIV, MAGDALENA PELMUȘ, EUGEN POP ALUPOPANU, ADRIAN PRYKOP, ARPAD RACZ, BIANCA ROTARU , ION SĂLIȘTEANU, MARILENA PREDA SÂNC, MIHAI SÂRBULESCU, ELENA SCUTARU, CRISTIAN SIDA, FLORIN ȘUȚU, DANY MADLEN ZĂRNESCU.

Curator: Maxim Dumitraș

Se desprinde nevrotic, ca o scoarță, din interior și se descompune în bucăți. Se așază pe marginea paharelor întoarse invers, cu intenții de sâni; apoi se târăște pe sub mâhnirea lăsată în urmă de două scaune, ai căror ocupanți au sucombat odată cu explozia planetei roșii; acum sunt humă! Au rămas doar mâinile lor retezate de-un strigat mut. Se întinde leneșă, peste ultimele bucolice dintr-o natură moartă și bate grăbită la poarta cu pene și măr. Cutreieră cu vuiet încăperile și rămâne agățată în coarnele cerbului răstignit, lansându-și ochii bulbucați în distanțe. Dintr-un plictis se va muta apoi pe-un catarg, la marginea receptaculelor, petalelor și a spicelor de grâu sau într-o statică atmosferă cu franjuri, cu închipuite stalagmite și un vârtej nevăzut. Uneori se așază și lemne pe rug, gata de combustie, se-nchină, sfios, către răsărit sau se prinde cercei la buză! Alteori se frânge în straturi și rămâne albastră! Se recompune ghidușă în ei, amprenta măiastră, MEMORIA UMBREI.

Alexandra Muresan