Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/06/2024

Scroll to top

Top

MEMOIRES @ Bucureşti

MEMOIRES @ Bucureşti
Doctor

„MEMOIRES”- primul solo show al artistului Samy Briss, la Bucureşti ARCUB – Hanul Gabroveni, 23 septembrie-12 octombrie 2023

Prima expoziţie retrospectivă de pictură, sculptură şi desen a artistului israelian de origine română Samy Briss, la Bucureşti, organizată în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Ambasada Israelului în România, Institutul Cultural Francez și Uniunea Artiştilor Plastici din România se va deschide, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în prezenţa autorului, luni 25 septembrie 2023, ora 18.00. Evenimentul face parte din programul Zilele Bucureştiului.

La vernisaj vor lua cuvântul: Samy Briss, Petru Lucaci, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Bela Krizbai, Director Adjunct Arhiva Naţională de Filme, Adina Renţea, iniţiatoarea şi curatorul expoziţiei.

Personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, Samy Briss s-a născut la Iaşi, pe 18 mai 1930. În perioada 1950 – 1954, urmează Institutul de Arte Plastice Bucureşti şi, concomitent, frecventează atelierul pictorului Camil Ressu. După absolvire, lucrările sale sunt incluse în expoziţii de pictură şi grafică; în același timp, realizează decoruri și costume de teatru, ca asistent la catedra de Scenografie a Institutului de Teatru București. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveția, unde reprezintă România.

În 1958, asemenea multor intelectuali români, Samy Briss devine una dintre victimele valului de „realism socialist”, arta oficială impusă de regimul comunist. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959, după ce prima sa expoziție de pictură la București a fost interzisă. După o lungă călătorie prin Europa, ajunge la Haifa. Până în 1970, participă la mai multe expoziții de grup în Israel și în străinătate, însă prima colaborare cu adevărat importantă vine la începutul anului 1971: Galeria pariziană Romanet îl invită să expună la Paris şi îi propune un contract de exclusivitate pe 5 ani. Urmează primele sale expoziții în Franţa, în Statele Unite, apoi în întreaga lume.

În 2019, ca recunoaştere a artei şi a aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, guvernul francez îi acordă titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

După 12 ani de la prima sa expoziţie în România, organizată la Galeriile de Artă „Dana” din Iași, în 2011, Briss se întoarce acasă, pentru o expoziţie retrospectivă care însumează peste 100 de lucrări de pictură, sculptură şi desen.

„Mémoires”, itinerată acum la Bucureşti, după întâlnirile cu publicul de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Unirii Iaşi, este cel mai amplu demers dedicat artei lui Samy Briss în România, expoziția cuprinzând, de asemenea, repere din viaţa personală a artistului: fotografii, invitaţii, documente, scrisori, extrase din presă, precum și afişul expoziţiei interzise în România în 1959 şi câteva dintre lucrările de pictură din acel demers expozițional.

„Există doi creatori în spatele fiecărei lucrări de artă: persoana care a făcut-o și persoana care o privește. Pictura este o invitație la descoperire și la surpriză, din care oricine poate vedea și lua orice are nevoie pentru a purta cu el în propria călătorie prin viață”, mărturisește Samy Briss despre crezul său artistic.

Expoziția poate fi vizitată gratuit, la ARCUB Hanul Gabroveni, sălile Coloane şi Lipscani, în perioada 23 septembrie – 12 octombrie 2023, de marţi – duminică, între 12.00 – 20.00