Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Manole Aurel[:en]Manole Aurel[:]

Nistor Laurențiu

[:ro]

Aurel_manole_profile
Manole Aurel
Adresa: Str. Șanțului, nr. 80, Sat Costi, com. Vânători, Galați – România
Tel: +40744-706-994
e-mail: artmanole@yahoo.com

Aurel_Manole_zburatorul

Zburatorul, ulei pe pânză, 80/80 cm.

Prezentare Demers Artistic

Multă fantezie cromatică, ajutată de jocul aplicării formelor elaborate mintal cu celuloid în contactul suprafeţelor pregătite minuţios pe paletă. Pastele acrilice se etanşează între două pelicule, iar liniile, unduirile, florile, cercurile şi apele trecerii de la o nuanţă la alta sunt urmărite de autor astfel încât peisajul montan, defileurile, florile şi stelele să fie accesibile celei mai directe perceperi senzoriale, chiar şi în compoziţiile de decor fantastic. Grafia nu conţine linii de demarcare negre, tuşe sau umbre, ca în desenul scolastic, pentru că toate trăsăturile obiectului se realizează direct în culoare şi în vibraţiile ei. Structura este asemănătoare cu aceea a geamurilor pe care se joacă gerul iarna, gama coloristică este de o exuberanţă tropicală, bine stăpânită mereu.
Ansamblul lucrărilor lui Aurel Manole reia teme tratate cu o anumită continuitate în opera sa: natura moartă, nudul, motivul, sau mai degrabă spus, conceptul “oraşului“ abordat frecvent în anii 1987-1988 şi la care Aurel Manole a revenit în ultimii ani Ideea însingurării în mijlocul aglomerării urbane este unul din sensurile ce străbat din aceste pânze. Formele distincte ale clădirilor îşi pierd individualitatea şi se lasă antrenate de mişcări verticale, orizontale sau oblice (New York, “Oraşul“. Totul pare fărămiţat, dar ritmul ordonat de reţele grafice ale formelor şi de direcţiile planurilor configurează unitar ansamblul. Adesea, aceste trasee au o dispunere centrifugă, subordonând motivul unui ritm abstract.
„Flacăra Iaşului”, nr. 13201, anul 1989 / Cotidianul “Viaţa Liberă“ Galaţi, mai, 2000 – Mariana Tomozei Cocoş – critic de artă

website link: artmano.p.ht,

[:en]

Aurel_manole_profile
Manole Aurel
Adresa: Str. Șanțului, nr. 80, Sat Costi, com. Vânători, Galați – România
Tel: +40744-706-994
e-mail: artmanole@yahoo.com

Aurel_Manole_zburatorul

Flyer, oil on canvas, 80/80 cm.

Prezentare Demers Artistic

website link: artmano.p.ht,

[:]