Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/07/2024

Scroll to top

Top

LOST PARADISE @ București

LOST PARADISE @ București
Nistor Laurențiu

Solo show LOST PARADISE, autor LIVIU MIHAI, curator Raluca Băloiu
Joi, 6 iunie 2019, ora 18.30, Galeriile Carol, Oradea (str. Horea, nr 57)

„Liviu Mihai este un artist narativ care transpune în imagini ideologii sociale, politice sau religioase. Adaptându-se unui sistem deja existent sau – dimpotrivă – creându-și propriul sistem, individul s-a raportat întotdeauna la comunitate, impunându-se ca om al „polisului” sau zoon politikon, precum afirma Aristotel în cărțile „Politicii”. Astfel, pentru a putea exista, omul s-a regăsit în utopiile colective care, la rândul lor, s-au născut din ideologii, după cum istoria ne-a dovedit-o în nenumărate rânduri. Dar toate sistemele create de om au degenerat într-un PARADIS PIERDUT. Tocmai acest PARADIS PIERDUT este transpus de Liviu Mihai în opera sa, printr-o recuzită de simboluri a unei mitologii personale sau colective.
Trecute prin filtrul istoriei, lucrările lui Liviu Mihai aduc în discuție paradoxuri sociale, politice și religioase. Cursul istoriei a dovedit de nenumărate ori acest paradox pe care Liviu Mihai îl ilustrează. Dorința de a aboli capitalismul, inegalitatea, proprietățile private, toate au condus la apariția unei doctrine care își propunea înfăptuirea societății comuniste. Extrema dreaptă radicală a degenerat în nazism. În Italia, naționalismul și tendințele totalitare de la sfârșitul Primului Război Mondial au condus la apariția ideologiei fasciste. Toate aceste istorii din memoria colectivă sunt aduse în prim-plan, iar Liviu Mihai filtrează și recontextualizează istoria, inserând-o în istoriile personale ale unor Paradisuri Pierdute”. Raluca Băloiu, curator

Liviu Mihai este un artist român care lucrează și trăiește în București. Născut la Slatina, a absolvit Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, secția „Pictură” și Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, secția „Grafică”. Artistul se află în portofoliul Galeriilor Carol, impunându-se pe scena artistică românească și internațională prin participarea la târguri de artă precum The Other Art Fair London 2017. Tema „Lost Paradise” îl preocupă de câtiva ani, în 2015 fiind prezent la „Flux exhibition”, la London Royal College of Art cu o lucrare din acest subiect amplu. La începutul anului, Liviu Mihai a dedicat o serie de lucrări acestei teme, organizând alături de curatorul Raluca Băloiu, prima expoziție LOST PARADISE, la Cuhnia de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia. Din 6 iunie prezentăm publicului din Oradea, expoziția LOST PARADISE.
Liviu Mihai redă simboluri ale societății românești dinainte de 1989, care s-au perpetuat în actualitatea românească. În discursul său artistic, Liviu Mihai aduce în discuție elemente-cheie din societatea comunistă românească, precum elemente simbol ale populismului (bibelourile din porțelan sau carpetele cu teme kitsch) dar și reprezentanți ai sistemului dictatorial românesc, precum Elena și Nicolae Ceaușescu, personaje pe care le ilustrează în mod ironic.

Expoziția LOST PARADISE va fi prezentată la GALERIILE CAROL din ORADEA în perioada 6 iunie-31 iulie 2019. Lucrările sunt disponibile pentru vânzare prin GALERIILE CAROL din ORADEA sau din BUCUREȘTI. 

Galeriile Carol Oradea, strada Horea, nr 57/ Program: luni-vineri, ora 9-16, intrare liberă.
Galeriile Carol București, Bd Carol, nr 59, interf. 3c, et 1/ Program: luni-vineri, ora 12-19, intrare liberă. – cu Uca BaloiuMihai Liviu şi Iulia Deme la Galeriile Carol.