Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

Legături de sânge @ Craiova

Legături de sânge @ Craiova
Nistor Laurențiu

Vineri, 5 aprilie 2019, orele 18:00, la Muzeul de Artă din Craiova, va avea loc vernisajul expoziției de pictură “Legături de sânge” semnată Florentina Voichi. În deschiderea expoziției vor lua cuvântul directorul Muzeului de Artă din Craiova, Emilian Ștefârță și Călin Stegerean, curatorul expoziției.

“Expoziția de pictură a Florentinei Voichi articulează într-o cadență gravă un discurs despre personaje care se relaționează în primul rînd datorită legăturilor de sînge. Fără să fie ilustrarea teoriilor psihanalitice despre relațiile dintre mamă și fiu sau tată și fiică, dar și fără să poată ignora realitatea care a generat o nouă știință la începutul secolului XX, artista sondează aspecte din zone ale vieții care, de obicei, au de a face cu teritoriile personale, de cele mai multe ori escamotate de convențiile sociale.
Discursul artistic este susținut de o paletă cromatică proprie, de-a dreptul insolită în contextul picturii românești, nu numai actuale, cu culori grele, saturate, uneori pînă la căderea în obscuritate totală. O anumită culoare, roșul garanță, evocatoare a sîngelui, revine în aproape toate lucrările și le unifică în rezonanțe simbolice.
Singulară în arta din România este și tematica expoziției pe care Florentina Voichi și-a asumat-o cu tenacitate pe parcursul mai multor ani, asupra unora dintre lucrări revenind de nenumărate ori. Cu acest prilej descoperim o artistă ce cunoaște îndeaproape meșteșugul de atelier, care-i permite să dezvolte compoziții laborioase, să manevreze cu multă virtuozitate materia cromatică, să „patenteze” rezolvări plastice personale care o situează fără dubiu într-o posibilă galerie a inovatorilor în domeniu.
Sensul și meritul expoziției este, dincolo de forța cu care din punct de vedere plastic acestea ajung la noi, provocarea unor meditații despre originea și evoluția unor sentimente și atitudini ce evoluează în spațiul familiei, nu întotdeauna confortabile, a căror reflectare în spațiul public este încă una discretă deși manifestarea lor generează o serie de comportamente cu mare impact atît în viața indiviuală cît și în societate.”
(Călin Stegerean)

Florentina Voichi a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” în anul 1977 și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din anul 1991. Începând cu anul 1987 a realizat mai multe expoziții personale și a participat la expoziții de grup și colective.

Expoziția “Legături de sânge” poate fi vizitată în perioada 5 aprilie – 8 mai la Muzeul de Artă din Craiova de marți până duminică între 10:00 și 17:00.