Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/07/2024

Scroll to top

Top

Leave the light on @ 1001 Arte

Leave the light on @ 1001 Arte
Nistor Laurențiu

Pentru cei vechi, chipul lumii era acoperit de blazoane, de caractere, de cifruri, de cuvinte obscure, iar chipul omului de semne ce, atent citite, dezvăluiau secrete ce țineau de trecut, dar și de destin. Mai mult, printre ridurile feței se puteau lesne citi influențele astrale, Marte punându-și adesea pecetea pe frunțile supușilor săi.
Pentru cei preocupați de aceste lucruri, limbajul nu este un set de semne clare și perfect traductibile unde lucrurile ar veni să-şi enunţe, unul cîte unul, adevărul lor singular. Este mai degrabă ceva opac, misterios, închis asupra lui însuşi, masă fragmentată şi din loc în loc enigmatică, ce se amestecă ici şi colo cu figurile lumii şi se îmbină cu ele.
Corbul ar fi descris într-un dicționar din vechime într-un capitol după rubricile următoare: echivoc (adică diferitele sensuri ale cuvîntului corb), sinonime şi etimologii, diferenţe, formă şi descriere, anatomie, natură şi moravuri, tem¬perament, procreaţie, voce, mişcări, locuri, hrană, fizionomie, antipatie, simpatie, moduri de capturare, moarte şi răniri provocate de corb, moduri şi semne ale otrăvirii, re¬medii, epitete, denumiri, minuni şi prevestiri, monştri, mitolo¬gie, zei cărora le este consacrat, apologuri, alegorii şi mistere, hieroglife, embleme şi simboluri, adagii, monede, miracole, enigme, devize, semne heraldice, fapte istorice, vise, simulacre şi statui, folosirea în medicină, etc. (apud. Foucault)

In picturile Gabrielei Culic, corbul apare încărcat de multe din aceste simboluri, ca o așteptare a ceva miraculos gata să se întâmple. Iminența unui moment de revelație mistică, în care conștiința se va trezi din rutina rațională ca dintr-un somn profund este cu atât mai pregnantă cu cât recunoaștem într-una din perechile de corbi, pe Huginn și Muninn, gândul și cunoașterea unui zeu suprem Nordic. Pasăre și memorie, gând creator și mesager, corbul dobândește pe pânză un nou simbol, acela al unei atât de puternice relații cu lumina (asemenea lui Muninn cu istoria lumii, sau a lui Huginn cu gândurile oamenilor) încât o absoarbe pe toată în nuanțele întunecate ale penajului pictat.