Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Revista Arta #13/2015 – Ceramica românească azi[:en]The release for issue #13 of ARTA magazine/2015[:]

[:ro]Revista Arta #13/2015 – Ceramica românească azi[:en]The release for issue #13 of ARTA magazine/2015[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Cred că era momentul ca Revista ARTA să dedice un dosar tematic consistent uneia dintre artele cele mai dinamice din lumea vizuală românească de azi. Ceramica se află de câtăva vreme într-un proces alert de demarginalizare, de „de-nișare”, de ieșire din tradiționala sa retragere și discreție în arena bătăliilor formale actuale. Există o conștientizare din ce în ce mai răspândită și mai ofensivă acum că decorativul, sub toate formele lui, poate reprezenta un exercițiu artistic major, o cercetare vizuală la fel de complexă, de elaborată și de deschisă spre sensuri superioare ca orice altă modalitate de practicare a impulsului artistic.

De la polul tradițional la polul avangardist, noi procedee de realizare au dinamizat exploziv această veche artă a focului: tehnologii digitale, mixed-media, multimedia, printarea 3D dar și tehnici „de autor”, inventate de artiști pentru materii și procese chimice noi, inedite, conferă domeniului ceramic o dimensiune experimentală accentuată, extrem de diversificată și din ce în ce mai personalizată.

Libertatea de a încerca totul, interdisciplinaritatea, transferul dintre tehnici și curente artistice moderne și postmoderne marchează exploziv această artă a argilei, gresiei, șamotei și porțelanului, în câmpul căreia se pot decela ceramica de concept și cea istoristă, ceramica-instalație și cea sculpturală, ceramica experimentalistă și cea de citat cultural, îmbinate în cele mai diverse și inventive maniere. Avântul actual al ceramicii este dovedit și de faptul că e practicată din ce în ce mai mult, ca artă de interior dar și ca artă publică, chiar cu dimensiune socială, de artiști venind dinspre cele mai neașteptate domenii.

Emanciparea actuală a ceramicii la nivel internațional – evidentă în numărul de bienale și expoziții de mari dimensiuni, în reviste și târguri de artă specializate, în comunitatea profesională globală susținută de bloguri și rețele de socializare pe internet – se simte și în lumea vizuală locală. Dosarul acestui număr din Revista ARTA vine să demonstreze că ceramiștii români au acum o conștiință mult crescută a posibilităților lor de creativitate și de recunoaștere în zona culturală majoră, iar ceramica românească vrea și poate să joace un rol vizibil în societatea de azi.

 

Magda Cârneci, Redactor-șef

Detalii suplimentare găsiți aici.

Lansare – Revista ARTA #13 / 2015 
Miercuri, 30 septembrie 2012, 18h30 | MNAC Bucharest | Strada Izvor 2-4
Uniunea Artiștilor Plastici are plăcerea de a anunța lansarea numărului 13 al Revistei ARTA, cu un dosar tematic despre ceramica românească. Evenimentul are loc miercuri 30 septembrie 2015, de la 18.30, la etajul 4 al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Cu aceeași ocazie, se lansează oficial noul site revistaarta.ro, a cărei imagine este realizată de Modem Studio cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

De la ora 20 va avea loc în auditoriumul muzeului un live performance al Dianei Miron cu Bogdana Dima, out of time / out of tune. Pornind de la noţiunea de entropie, cele doua muziciene vor construi un free improv pe laptop, pianină dezacordată de timp, voce, vioară şi home-made pluricord.

Parteneri:
Administratia Fondului Cultural Național
Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC

[:en]LANSARE REVISTA ARTA

Wednesday, September 30 2015, 18h30
MNAC Bucharest
2-4 Izvor street, 050563 Bucharest, Romania

The Visual Artists’ Union of Romania is happy to announce the official release for issue no. 13 of ARTA magazine with Romanian ceramics theme. The event will take place on Wednesday, September 30th 2015, starting at 18.30 at the 4th floor of the Museum of Contemporary Art in Bucharest.

On this occasion we will be officially launching the new website for revistaarta.ro that was designed by Modern Studio, with the help of The National Administration of Cultural Funds.

At 20:00 you can enjoy a live musical performance, out of time / out of tune, by Diana Miron and Bogdana Dima in the museum auditorium. Based on the notion of entropy, the two musician will be doing a free improve using a laptop, a timely unstrung piano, voice, a violin and a home-made pluricord.

Partners:
Administratia Fondului Cultural Național
Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC

[:]