Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 17/06/2024

Scroll to top

Top

[:ro] LA NAVE VA @ CCPB[:]

[:ro] LA NAVE VA @ CCPB[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită sâmbătă, 06 octombrie 2018, de la ora 14:30, la deschiderea expoziției LA NAVE VA semnată Lisandru Neamțu.

Curator: Mădălina Mirea

Am legat, întotdeauna, filmele lui Felini cu primii ani ai studenției mele, pe când rulau integralele monștrilor sacri ai cinematografiei universale, la Cinemateca Română. Găsesc, așadar, că titlul ales de Lisandru Neamțu pentru retrospectiva de etapă ce o propune la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia în luna octombrie, este o citire à rebours a celebrului film italian. Pentru că nici elementele ce compun atmosfera apăsătoare, în infinite tonuri de gri, nici deriva existențială a celor captivi pe navă, nu se regăsesc în suita de lucrări aduse pe simeze de artist, cu acest prilej.

Întregul demers este situat sub semnul apei, cu vortexuri ce atrag privitorul în centrul luminos al unui univers clasic, fluid, anecdotic. Fragmentele de piese de arhitectură își dispută teritoriul amplelor compoziții cu elemente ce se revendică din regnul vegetal și animal. Cromatica mizează pe subtile contraste și albastrul ultramarin este concurat vizual numai de galbenul – canar, puternic afirmat.(…)

Spirit apolinic, Lisandru Neamțu construiește pe termen lung, schimbă perspective, inspira generații de studenți. Destinul său artistic s-a împlinit și ne dorim ca după încă un sfert de veac, să poată spune: la nave va.

Mădălina Mirea

Articol preluat din https://www.modernism.ro/2018/10/02/expozitie-lisandru-neamtu-la-nave-va-centrul-cultural-palatele-brancovenesti-de-la-portile-bucurestiului/

[:]