Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 15/07/2024

Scroll to top

Top

Introducere în universul sticlăriei utilitare românești @ CCPB

Introducere în universul sticlăriei utilitare românești @ CCPB
Doctor

Sâmbătă, 2 septembrie 2023, de la ora 10:00 se va deschide la Galeria Cuhnia a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția de artă decorativă intitulată „Introducere în universul sticlăriei utilitare românești” a artistei Maria Panțur, curator Ioana Stelea.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2023, ora 15:00.

Maria Panțur este artist vizual, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Arte Decorative București, secția Sticlă și viitoare studentă în anul 3 a Școlii Doctorale din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Expoziția personală a artistei aduce la cunoștință publicului primii doi ani ai cercetării, în cadrul unui doctorat profesional dedicat sticlăriei utilitare românești, accentul principal fiind pus pe tehnica suflării sticlei.

„Sticla te obligă să fi aici, are nevoie de prezență 100%, să fie înțeleasă, să simți când trebuie să o mai încălzești, când și cât trebuie să sufli pentru a forma o bulă, să nu clipești într-un moment inoportun.” Ioana Stelea

„Din proprie experiență, lucrând cu acest material din 2011, studiind toate tehnicile sale și continuând cu exact același entuziasm, pot comunica un secret: dacă nu reușești să te centrezi și să intri în echilibrul natural al stării de lucru, de creație, mai bine nu lucrezi cu sticla în ziua respectivă. Dacă aceasta trebuie simțită și înțeleasă, aceasta are capacitatea de a simți înapoi, iar dacă nu simte ce trebuie, ea taie, provoacă arsuri, se fragmentează în cioburi și la un anumit nivel este foarte conectată cu ființa umană.

Îmi doresc să transmit acest privilegiu de a simti și de a fi conectat cu materialul pe care de la an la an îl deslușesc cu multă răbdare și recunoștință, cred că materialul alege omul, nu invers. ” Maria Panțur

Vă aștept cu drag, în Galeria Cuhnia, să cugetați și să creați o bulă atemporală dedicată conexiunii autentice cu d-voastră. Program :

Vernisaj : 23 Septembrie 15: 00

Masa Rotundă : 29 Septembrie (discuții academice între studenții Școlii Doctorale din cadrul Universității Naționale de Arte București, Aurel Pătrăucean, Meșteriuc Șefania, Cornelia Moțăianu, Maria Panțur)

Atelierele creative : 22, 29 Sept 16 – 18:00
23, 30 Sept 18 – 20:00
1 Oct 16 – 18: 00
Înscrieri ateliere : panturmaria@gmail.com

Finisaj : 1 Octombrie