Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/06/2024

Scroll to top

Top

In memoriam Ernest Maftei @ Muzeul Național al Țăranului Român

Nistor Laurențiu

Noi fațete ale noțiunii de sculptură veți descoperi în expoziția deschisă ieri la sala Irina Nicolau nu doar prin tridimensionalitatea lucrărilor și prin unghiurile din care privesc/interpretează sculptorii moderni și contemporani, ci și prin folosirea unor materiale inedite în afara celor naturale – lutul, piatra, lemnul.

Sunt lucrări adosate dar și în ronde-bosse. Lucrări contemporane, atemporale nu sunt lucrări lucrări tributare vreunui curent, cred eu.

O să găsiți câteva sculpturi cu caracter religios cum ar fi lucrarea centrală din tripticul realizat de George Mafu….mâna care se odihnește pe o carte, carte din care în relief iese o cruce aproape de mărimea coperții.

Pe peretle din dreapta veți descoperi tapiseriile din dreapta realizate de Mioara Băndărău una dintre ele, tot cu caracter religios, te duce cu gândul la un epitaf, în cele patru colțuri apărând simple pătrate decorative în locul celor patru evangheliști, dar care atrag atenția prin cromatică…..

Majoritatea operelor expuse sunt sculpturile libere permit privirea lor din orice direcție

Amplasată în mijlocul sălii, ușor lateral dreapta,

o minunată statuie a lui Mihai MARCU reprezentându-l pe Isus intrând în Ierusalim, minunată prin complexitatea concepției compoziționale.. Statuia este așezată pe un socul de aproximatic 1 m. înălțime, deci poate fi privită de aproape la nivelul ochilor.

În stânga sălii o lucrare a sculptorului George Tănase Lumi paralele….privită din lateral sculptura de lemn are spații paralele, pelicule de film….

Ieri,

Vineri, 6 martie, la Muzeul Național al Țăranului Român – Sala Irina Nicolau, a avut loc vernisajul expoziției de sculptură cu lucrări semnate de nume mari ale artei contemporane

Liliana Popa Popa

istoric de artă

7 martie 2020

Expoziția va putea fi vizitată până pe 15 martie, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Expozanți: Giani Amarandei, Mioara Băndărău, Bogdan Breza, Titi Ceara, Dumitru Cojocaru, Vlad Ciobanu, Giorgio Damiani, Misha Diaconu, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Dumitru, Radu Dumitru, Claudiu Filimon, Costel Iacob, Cristina Iliescu, Ovidiu Ionescu, Mihai Marcu, Jorge Mafu, Andrei Marina, Ioan Nemţoi, Cristian Pentelescu, Zoe Pop, Radu Popovici, Anton Raţiu, Victor Săraru, Alexandru Siminic, Nicolae Stoian, George Tănase, Ovidiu Ştefan Toader.