Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Iarna Patriarhului Ilie Boca – 80 @ Bacău[:]

[:ro]Iarna Patriarhului Ilie Boca – 80 @ Bacău[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

IARNA PATRIARHULUI – ILIE BOCA 80
#deschidembiblioteca
#bibliotecajudeteanabacau
Platon cerea, odinioară, izgonirea poeților din cetate. Nu și a pictorilor, despre care spunea, într-un alt dialog, „Gorgias”, că au darul „de a așeza într-o anumită ordine elementele de care dispun şi de a le sili să se potrivească şi să se îmbine între ele, până ce totul se constituie într-o lucrare statornică şi bine armonizată”.
Ilie Boca face asta dintotdeauna, „numărându-și zilele cu pensula” și oferind Cetății ceea ce Iulian Bucur numea, la un vernisaj, „nu umbra, ci esența lucrurilor”. La cei 80 de ani pe care îi va împlini în curând, Ilie Boca îmi evocă imaginea unui patriarh biblic sau a magului eminescian, împăcat cu sine și cu lumea pe care a ordonat-o prin creația sa. Un stejar cu rădăcinile bine înfipte în adâncul pământului, un artist care, de la înălțimea creației sale, dă sens existenței și conferă identitate acestui spațiu în care trăiește.
Biblioteca Județeană „C. Sturdza” Bacău vă invită la vernisajul unei expoziții deopotrivă retrospectivă și prospectivă, un eveniment prin care comunitatea îl omagiază pe unul dintre oamenii care care i-a dăruit atât de mult: Boca. Ilie Boca.

[:]