Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/07/2024

Scroll to top

Top

Ileana Oancea „soldați şi îngeri” & prezentare album „Armonia hermetică a cosmosului” Gabriel Kelemen

Ileana Oancea „soldați şi îngeri” & prezentare album „Armonia hermetică a cosmosului” Gabriel Kelemen
Nistor Laurențiu

Invitație | Ileana Oancea „soldați şi îngeri” & prezentare album „Armonia hermetică a cosmosului” Gabriel Kelemen.

Dragi iubitori ai artelor, stimați colegi, avem bucuria de a vă invita pe aceasta cale la un dublu eveniment, vernisajul expoziției de sculptură ,,soldați si îngeri’’ a artistului vizual Ileana Oancea ce reuneşte pe simeze o suită de lucrări bidimensionale însoțite de câteva piese ronde-bosse realizate în ultima perioadă, în tehnică mixtă, cuvântul de deschidere fiind rostit de către Ovidiu Justinianu şi prezentarea albumului „Armonia hermetică a cosmosului” publicat la Editura de Vest din Timişoara în anul 2020 a artistului vizual Gabriel Kelemen de către scriitorul Lucian Ionică.

Despre albumul lansat de catre Gabriel Kelemen, Lucian Ionică remarca: ,,Este o amplă lucrare de sinteză, structurată în cinci capitole. Planșele din primul dintre ele urmăresc cronologia Genezei, plecând de la lumina albă sub forma sferei primordiale, trecând apoi la punct, plan și linia dreaptă imaginară – înțelese ca elemente prefigurând viul, iar în final se ajunge la linia sinusoidală, ce sugerează inteligența, prin similitudine cu circumvoluțiunile creierului. Spațiul edenic este și el evocat prin fructul interzis, care poate fi măr, strugure sau smochină.

Analiza vizuală include un număr mare de structuri și fenomene, de la mitocondrii și aparatul Golgi, din celula vie, la scara cosmică, sistemul solar. Între aceste realități de ordin diferit sunt evidențiate surprinzătoare similitudini structurale, ce oferă o tulburătoare perspectivă inedită.

Desenele au caractere diferite: unele sunt simbolice, altele preponderent științifice, iar altele îmbină ambele funcții. Lucrările lui Gabriel Kelemen depășesc ilustrația strict științifică, care oferă un echivalent vizual abstract și rece, impersonal, al unei anumite realități. Desenele sale plac indiferent de subiectul reperezintat, au căldură, au personalitate. Ceea ce caută autorul să pună în evidență sunt structuri arhetipale de pronfuzime, aflate atât în lumea lipsită de viață, la toate nivelele, micro, mezzo și macro cosmic, cât și în cea vie. Una dintre planșe redă „brâul ecuatorial dublu vortical al Soarelui, cât și cel al oceanului planetar terestru, urmărindu-se similitudinea cu șirurile de micromotoare biochimice de la nivelul cristelor mitocondriale”. Autorul desenează nu ca să ilustreze, ci ca să cunoască și să înțeleagă fenomenele analizate, iar pentru asta folosește inspirat calea demersului hermeneutic vizual, care îl conduce spre sens.

Spectaculoase sunt și imaginile fotografice. Ele prezintă rezultatele unor laborioase cercetări experimentale bazate pe procesele de difuzie și cele convective, pe reacțiile chimice periodice sau pe efectul undelor staționare și statice asupra unor lichide sau materii purverulente. În funcție de frevența și intensitatea folosită, se obțin imagini distincte, definite printr-un patern natural sau cultural, inclusiv – surpinzător – unele cu aspect antropomorfic.

Demersul universitarului, artistului și cercetătorului timișorean este incitant prin calea pe care o deschide.”

Evenimentul va avea loc în data de 30 aprilie, ora 19:00 la Galeria Brăteanu situată în Timişoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, este susținut de Crama AGAPE artă & natură din Silagiu şi de către WORLD MEDIA TRANS & Pensiunea GERNIK 100 din Gârnic. Expoziția rămâne pe simeze pâna în data de 17 mai şi poate fi vizitată în intervalul orar 9-17.

Pentru informații ne puteți contacta la adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com sau la tel: +40724523525.

Vă așteptăm cu drag!

Costin Brăteanu