Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/06/2024

Scroll to top

Top

Humanity Reverse @ Muzeul Naţional al Literaturii Române

Humanity Reverse @ Muzeul Naţional al Literaturii Române
Doctor

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 2 august 2023, ora 18.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, la vernisajul expoziției Humanity Reverse a artistului Marius Burhan.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 – 31 august 2023, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

***

„Expoziția Reverse humanity a lui Marius Burhan ne propune o radiografie a societății în care trăim. Este interesant că termenul de umanitate înseamnă «totalitatea oamenilor», dar și «sentiment de bunăvoință, compasiune pentru nenorocirile altuia». Dacă în altă epoca, George Călinescu propunea să inventariem izbânzile culturii noastre, lucrările lui Marius Burhan ne prezintă stadiul în care a ajuns societatea în care trăim.

Personajele lui sunt dinamice și ies din tablou ca într-un cor al disperării, strigăt pe care autorul nu încearcă să-l focalizeze într-un punct, ci îl cuprinde în vocea tuturor.

Cioran spunea că «orgoliul unui om născut într-o cultură mică este întotdeauna rănit», dar autorul vine să îl contrazică prin intermediul unor lucrări de o prospețime și de o forță specifice culturilor mari. Culorile și tehnica sunt extrem de moderne, o pictură foarte decantată ce poate fi oricând poziționată alături de opera unor artiști importanți ai generației sale de pe tot mapamondul.„

Dr. Marian-Gabriel Avram