Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 15/06/2024

Scroll to top

Top

How to explain pictures … / Cum să explici imagini… @ București

How to explain pictures … / Cum să explici imagini… @ București
Nistor Laurențiu

Expoziție dedicată centenarului Joseph Beuys

Goethe-Institut în parteneriat cu Rezidența BRD Scena9 vă invită la evenimentele organizate cu ocazia aniversării centenarului Joseph Beuys:

1 septembrie 2021, ora 18:00 – vernisaj expoziție: How to explain pictures … / Cum să explici imagini… 
24 septembrie 2021, ora 18:00 – colocviu: BEUYS și scena artistică actuală din România

Proiectul How to explain pictures … / Cum să explici imagini… propune recuperarea multiplelor fațete ale operei sale prin ecoul pe care l-au generat în creația contemporană din România.

Titlul proiectului nostru face referire la prima expoziție personală a artistului din 1965 How to Explain Pictures to a Dead Hare (Wie man dem toten Hasen die Bilder erklärt) în care Beuys definește un mod de operare care îi va deveni caracteristic, ieșind în întâmpinarea publicului în receptarea experienței artistice, prin limbaj și dialog.

Beuys a fost un artist angajat social, politic, a militat pentru drepturile omului, pentru protejarea mediului, pentru construirea unei legături cu comunitatea, a definitivat un model pentru practica artistică și educațională contemporană.

Artiștii participanți sunt personalități care, prin opera lor și implicarea socială, formativă/pedagogică, au repoziționat abordarea generațiilor următoare față de creația contemporană.

În expoziție sunt prezentate fotografii, obiecte mail art, instalații, desene, filme experimentale, de animație, testimoniale filmate, chestionare, documente legate de experiența educațională în pandant cu filme prezentând acțiuni sau interviuri ale lui Beuys.

Artiști: Olimpiu Bandalac, Darie Dup, Teodor Graur, Gyöngyi Kerekes, Iosif Király, Radu Igazság, 2 Meta (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici), Marilena Preda Sânc, Zoltán Szilágyi Varga, László Ujvárossy 

Curator: Roxana Trestioreanu

Organizator Goethe-Institut București, în parteneriat cu Rezidenta BRD Scena 9

Expoziția este găzduită de Rezidența BRD Scena9

Str. I.L.Caragiale nr.32, București

Program vizitare: 2 sept – 26 sept 2021

marti – vineri 16:00 – 20:00 / sambata  – duminica 13:00 – 20:00

În cadrul proiectului are loc colocviul BEUYS și scena artistică actuală din România – prilej pentru o vizionare de filme cu/despre Beuys,  urmată de discuții asupra artiștilor prezenți în expoziție și scena artistică actuală din România.

Invitați: Magda Cârneci, Irina Cios, Adrian Guță, Ion Bogdan Lefter și artiștii participanți.

24 septembrie 2020 ora 18:00-20:00

Eveniment găzduit de Rezidența BRD Scena9

Str. I.L.Caragiale nr.32, București

Joseph Beuys (1921-1986), a marcat prin creația sa arta contemporană și s-a impus ca un reper al secolului 20. El a lăsat o moștenire importantă generațiilor de artiști care i-au urmat, pe de-o parte prin opera sa – desene, instalații, multipli, acțiuni performative și relicve-martori ale acestora, prelegeri, filme – și pe de alta prin conceptul de sculptură socială pe care l-a lansat, care definește activitatea umana de a structura și modela sociatatea și mediul ca operă de artă. Asumând prin demersul său rolul de sculptor social, Beuys dă formă societății prin activarea potențialului creativ al fiecăruia, servindu-se de limbaj, concepte, acțiuni performative și obiectele care se acumulează pe parcurs.

Expoziția și colocviul se înscriu în seria de evenimente organizate de Goethe-Institut în întreaga lume. 

Pentru mai multe informații: 100 Years Joseph Beuys