Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/05/2024

Scroll to top

Top

HODORA 2023 @ Iaşi

HODORA 2023 @ Iaşi
Doctor

Marți, 16 ianuarie, ora 18.00, la Galeria de artă DANA va avea loc vernisajul Taberei Naționale de Pictură „HODORA 2023”.

„Tradiția taberelor de creație organizate la Hodora este o parte a culturii artistice locale, setând prin edițiile anterioare un mod de a trăi, simți și crea, fără încorsetări tematice ori concurențe ocazionale. Cu fiecare ediție, conceptul acestei tabere s-a extins, de la peisajul apropiat al naturii, la peisajul mental sau sufletesc al artiştilor, încorporând elemente-simbol sau manifeste. Cu atât mai mult cu cât, îndepărtarea de o redare facil-romantizată aşa cum s-a petrecut în ediţia acestui an, s-a constituit ca un mod de trăi arta şi nu ca un program estetic sau conceptual asumat de către grupul de artişti invitați. Ca urmare, se particularizează faţă de ediţiile precedente printr-un discurs mai angrenat în actualitate, antrenând multiple sensuri şi reacţii în decodificarea lucrărilor.
Peisajul, în special plein-air, în fapt redarea unei părţi a fizionomiei locului, a însemnat chestionarea nedisimulată a naturii, ȋntr-un autentic proces de autodescoperire. Lucrările realizate de ZAMFIRA BÎRZU, LUCIAN BRUMĂ, GABRIEL CALOIAN, ADRIAN CRÎȘMARU, RODICA CRÎȘMARU, CRISTIAN DIACONESCU, MIHAI GÎTMAN, DANIELA GRAPĂ, ANDREEA PRICOP, IOAN PRICOP și CONSTANTIN TOFAN sunt o mărturie şi o mărturisire a conştiinţei prezentului şi a aparteneţei la un grup de valori. Factorul ce concretizează atitudinea artiştilor faţă de subiect şi, implicit, faţă de lumea realului pe de o parte, faţă de universul propriu interior, pe de altă parte, este stilul, unificator în încercarea de a da o „tuşă” de adevăr și frumos realităţii.” (Maria Bilașevschi)

Expoziția va fi deschisă în perioada: 16 ianuarie – 15 februarie 2024.
Curator: Maria Bilașevschi.