Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/07/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Gorcea Mihaela[:]

Nistor Laurențiu

[:ro]

Gorcea Mihaela
Gorcea Mihaela
Adresa: Str. Gruia, nr. 30/A, Cluj Napoca – România
Tel: +40740 809 253, +4064130348
e-mail: gorcea2005@yahoo.com

“Ghiaţa”, 90X150 cm., acrilic-pânză

“Ghiaţa”-90X150-cm.-acrilic-pânză

Prezentare Demers Artistic

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, lector universitar doctor în arte vizuale al Universităţii de Artă şi Design, din Cluj-Napoca, Mihaela Gorcea s-a impus ca o prezenţă constantă în numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale.
Realizând pânze din ce în ce mai epurate de evidenţa gestualităţii, autoarea a interogat posibilitatea de a încorpora elemente figurative în structurile ermetice ale picturii abstracte.
Aceste schimbări în structura morfologică a pânzelor sale atestă trecerea de la seriile Mirages sau Peisaje subiective la ciclul actual, intitulat sugestiv Fără clorofilă, concept curatorial care consemnează dispariţia culorilor evidente şi înlocuirea lor cu nuanţe de gri sau de brun colorat. În acelaşi timp, pentru Mihaela Gorcea figurativitatea picturală nu se reduce la simple evidenţe constatative, ci generează imagini naturale esenţializate.
Ni se propune, astfel, o realitate naturală aproape invizibilă, obturată de universul citadin, şi totuşi prezentă, care este asumată de către Mihaela Gorcea ca o prezenţă insinuantă şi învăluitoare. Ni se oferă, aşadar, o artă al cărei mesaj renunţă la argumentele retoricii evidenţei în favoarea retoricii unui mesaj implicit, constituit printr-o remanenţă psihologică imposibil de ignorat. De aceea, peisajul, subiect general şi, totodată, supratemă a creaţiei autoarei, este resemantizat în sensul conceptului curatorial propus şi reprezintă un comentariu implicit cu valoare generală despre absenţa conectării la un principiu vital.
Prin expoziţia Fără clorofilă, Mihaela Gorcea a problematizat una dintre temele grave ale sensibilităţii artistice postmoderne, întrevăzând surse ale tragicului în imaginile unei naturi aproape invizibile.

Curatorul expoziţiei: Dan Breaz, muzeograf

website link: www.mihaelagorcea.ro,
http://www.uad.ro/Mihaela_Gorcea

[:]