Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/07/2024

Scroll to top

Top

Figurativ @ Muzeul Naţional de Artă Piatra-Neamţ

Figurativ @ Muzeul Naţional de Artă Piatra-Neamţ
Nistor Laurențiu

𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚-𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦ organizează o expoziție-eveniment, un adevarat regal plastic ce poartă semnătura artistului plastic 𝐈𝐎𝐍 𝐈𝐀𝐍𝐂𝐔𝐓̦. Expoziţia de grafică, pictură și sculptură, cu titlul generic, 𝐅𝐈𝐆𝐔𝐑𝐀𝐓𝐈𝐕, stă sub semnul inconfundabil al lumii plastice unice create de artist. Evenimentul care aduce la Piatra-Neamț una dintre cele mai importante personalități artistice contemporane, va avea deschiderea 𝐦𝐚𝐫𝐭̦𝐢, 𝟒 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕.𝟎𝟎.

Ion Iancuţ, pictor, sculptor şi desenator român (născut la 28 februarie 1950 în Răducăneni, jud. Iaşi), personalitate marcantă a artei plastice româneşti contemporane este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Cu o bogată activitate expoziţională, atât în ţară, cît şi în Europa şi Asia, Ion Iancuț este deosebit de apreciat de critica de specialiate dar și de publicul iubitor de artă, fiind distins cu premii care atestă valoarea sa. Opera sa a fost recompensată cu Premiul Revistei de specialitate „Amfiteatru” şi Premiul pentru Sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici. Este laureat al Marelui Premiu la Simpozionul de sculptură de la Burgas, si a fost premiat pentru sculptură la Bienala de plastică mică de la Budapesta. La Ravena, Italia a primit Medalia de aur „Dantesca” si Premiul „Una Cultura per Europa”, acordat de Institutul Cultural din Italia.

Consecvent și loial viziunii sale plastice, cu un discurs coerent și complex, Ion Iancuț fascinează cu personajele sale în perpetuă căutare, compozițiile sale filosofice incitând la a fi descoperite și „citite” .

„Lumea lui Iancuț pare a fi extrasă din ramele lui Bosch și Bruegel, hălăduind în afara oricărei cardinalități. Artistul pune în mișcare semnele sublimității emoționale și raționale primordiale: redescoperirea umanității prin omul însuși, înțeles ca ins mântuit”. (Corneliu Antim – critic de artă)