Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 12/10/2024

Scroll to top

Top

ESTETICA RĂTĂCIRII @ Timişoara

ESTETICA RĂTĂCIRII @ Timişoara
Nistor Laurențiu

Galeria Helios, Timișoara – vernisaj sâmbătă 18 mai 2024, ora 18.00

Concept

De la ieșirea din Eden la cultura nomazilor din stepa euroasiatică, de la filosofii antici greci la mișcările refugiaților de astăzi, de la idealul romantic prin excelență la pierderea în neantul online – rătăcitorii din totdeauna, fie ei nomazi, neliniștiți, exilați, fugari, renegați, vagabonzi, dezertori etc, nu fac referiri explicite legate de destinație sau întoarcere. Viețile capricioase și postura lor de a fi mereu în pericol de a pierde ceva, determină întrebări și mai ales răspunsuri introspective despre viață, iubire, fericire sau compasiune, cu atitudini meditative asupra noțiunilor de adevăr și percepție personală dar și generală. Rătăcitorul este cel care pune la îndoială certitudinile, cel care cultivă curiozitatea și cel care îmbrățișează diversitatea ca pe o bogăție a umanității, trăindu-și viața din plin.

Și pentru că „mobilitatea este esențială pentru ceea ce înseamnă să fii modern” (Tim Cresswell, On the Move: Mobility in the Modern World, 2006), dar mai ales postmodern în artă și teorie, expoziția ESTETICA RĂTĂCIRII propune o pierdere voit fragmentară a narativului unei călătorii, exprimată prin cinci cuvinte-cheie, cinci etape de dezvoltare conceptuală, astfel:

– bagaj – Simplitatea înseamnă să faci călătoria vieții fără niciun bagaj de prisos – Charles Diddley Warner, eseist, prieten cu Mark Twain.

– călătorie – Dacă știi unde mergi, orice drum te duce acolo – Lewis Carroll, logician, prozator, fotograf.

– rătăcire – Jumătate din distracția călătoriei este estetica rătăcirii – Ray Bradbury, scriitor SF, horror.

– supraviețuire – Suntem toți niște farseuri: supraviețuim problemelor noastre – Emil Cioran, filosof, adept al nihilismului.

– întâlnire – Este o mare responsabilitate să te întâlnești cu mine. Pentru că vin cu un pic de bagaj, știi? – Demi Lovato, cântăreață.

unde ultima etapă, cea a întâlnirii trebuie înțeleasă ca finalul unui ciclu care se reia de la sine – legea fundamentală a transmigrației, respectiv Saṃsāra ( rătăcire) la indieni.

Artiști expozanți:

Benjamin Bledea, Ștefan Bogdan, Radu Cârstean, Ciprian Chirileanu, Anda Colhon, Giulia Delcea, Iulia Dobrițoiu, Claudia Drăgănescu, Roxana Fogaș, Kasumi Asahina, Cristina Nagy, Alina Radu, Dana Simionescu.

https://www.banatulazi.ro/foto-estetica-ratacirii…/…