Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/05/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Enache Mircea[:]

Nistor Laurențiu

[:ro]

ENACHE MIRCEA
Enache Mircea
Adresa: Constanţa – România
Tel: +40744.350.910
e-mail: mirceaenache13@yahoo.com
web: ,

Altar - Sanctuary - bronz - bronze - 70x70x12 cm.

Altar – Sanctuary – bronz – bronze – 70x70x12 cm.

Prezentare Demers Artistic

Pentru mine, Mircea Enache este asemeni unui anatomist care, timp indelungat, a studiat scheletul omenesc si care si-a propus ca, pornind de la formele cunoscute, sa. creeze altele, fara a-si trada punctul de pornire; de data aceasta nu mai este vorba doar de forme ci, mai ales, de rostul lor, acela de a crea miscare …”
Radu Ionescu

Mircea Enache nu ezlta sa prezlnte omul in adesea lnutila lui zbatere traglc-groteasca. Expresll ale zadarnlciei care deformeaza, personajele sale sunt oglindiri ale eului. Separat si laoalta. ele reitereaza povestea fara sfarsit a omului infricosat de singuratate, moarte, uitare. Dincolo de virtuozitatea tehnica, personajele lui Mircea Enache nu pot Iasa pe nimeni indiferent, cat timp mesajul lor dramatic este si va fi totdeauna actual. Ele se adreseaza. prezentului etern:
Luiza Barcan

Mircea Enache realizeaza in acest fel jonctiunea cu tendintele marii sculpturi a acestui secol prin capacitatea remarcabiia de sintetlzare a unor forme sI volume perfect definite in traditia sculpturala, recurgand cu moderatie eleganta Ia slntaxele suprarealismului in acceptiuni abreviate pana Ia esentializare si insotite prin cheia grotesc-parodica in care isi trateaza subiectele. Directia in care artistul isi afirma, cu stralucire cel mai adesea originalitatea, in ambianta sculpturii romanesti contemporane.”
Corneliu Antim

Ce vrem sa subliniem. de fapt, este ca Mircea Enache lucreaza intr-o stare de veghe culturala, sensibil fiind Ia tradiliile sculpturii modeme, topindu-le intr-o imagine tri- sau bidimensionala contemporana-postmodema, vie, pulsatila si a lui, fara indoiala. lndiscutabiia este si monumentalitatea structurala a acestor opere, indiferent de dimensiunile reale ale lucrarilor. In consecinta, in
actuala personala bucuresteana a artlstului nu putea trece neobservata, conflrmand o continultate, un profesionallsm sl o credlnta
solida in resursele regenerative ale artei.”
Adrian Guţa

website link ,

[:]