Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 23/07/2024

Scroll to top

Top

ECLIPSA @ MNLR

ECLIPSA @ MNLR
Nistor Laurențiu

MNLR | Vernisaj | ECLIPSA – Florin Ciubotaru

” Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită miercuri, 6 martie 2019, începând cu ora 19.00, la vernisajul expoziției ECLIPSA – Florin Ciubotaru, deschisă la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66.

FLORIN CIUBOTARU – Născut la 9 august 1939, la Focşani, Florin Ciubotaru a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în 1963, avându-i ca profesori pe Corneliu Baba şi Ştefan Constantinescu. Profesor la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Catedra de pictură.

„Fără un sistem de referință nu obții decât efectul local. Cu aparent aceleași elemente poți crea o realitate paralelă, o iluzie convingătoare, eliberată de tenacitatea timpului. Obsesia principală este a transferului dintr-o realitate în alta. Prefer imaginea eliberată de modelul său, în plus, adaug consistența imaterială a himerelor în care realul să apară și să nu fie. Pictez pentru a mă ivi”, poate spune Florin Ciubotaru parafrazându-l pe Paul Klee.

Creator mobil, prolific, tinzând pe spirale de sens asumate, trăite, la a dezbate menirea întru reprezentare a picturii, „Ciubo” nu a visat vreodată „Opera de artă totală”, ci unda – cuantă a fragmentului revelator. Iată o depoziție din 1981: „Refuz gestul disperat și efortul de tip eroic, îndeletnicire care se depărtează de cordial și uman. Orice imixtiune în codul imaginii plastice de tip orgolios este eliminată, cunoașterea artistică fiind lipsită de vanitatea cunoașterii absolute“. (Aurelia MOCANU)

Expoziția va putea fi vizitată gratuit până vineri, 22 martie 2019, în intervalul orar 10.00 – 17.00. Expoziția poate fi vizitată până la ora 20.00 în zilele în care la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66 au loc evenimente organizate de Muzeul Național al Literaturii Române sau Teatrul Dramaturgilor Români.”