Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 15/07/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Arta la fereastră – DUMITRU GORZO @ Simeza[:en]Art in the window – DUMITRU GORZO @ Simeza[:]

[:ro]Arta la fereastră – DUMITRU GORZO @ Simeza[:en]Art in the window – DUMITRU GORZO @ Simeza[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

ARTA LA FEREASTRĂ
DUMITRU GORZO
26 iulie – 1 august 2016

Coordonare și curatoriat proiect:
Anca Boeriu, Corina Gabriela Duma

„Arta la fereastră – Galeria Simeza” este un proiect organizat de UAP Bucureşti pentru a atrage atenţia publicului larg asupra dispariţiei/ închiderii spaţiilor de expunere şi de lucru din Bucureşti.

Dumitru Gorzo (născut 1975, Ieud, Maramures) este un artist contemporan românesc. Născut în Ieud, România, el în prezent trăiește și lucrează în București și Brooklyn, New York.
Gorzo a primit o AMF în Arte Vizuale de la Universitatea Națională de Arte București, în 1999, apoi a studiat cu pictorul Florin Mitroi. El a fost unul dintre membrii fondatori ai „Rostopasca”, o mișcare artistică contemporană influentă în România. metodele de lucru Gorzo au variat de la farsor strada la artist la pictor și sculptor de studio.
Lucrari & Controversa
Gorzo mai întâi a început să câștige renumele pentru materia sa sexuală în mod deschis și politic subiect în 2003, atunci când gherila lui Coconi de instalare publice din București a atras atenția de la un post de televiziune românesc susținând opera a fost făcută de către sataniști. Gorzo au lipit 350 ipsos mici, figurine larve cum ar fi la pereții clădirilor din centrul capitalei românești, care incită dezbaterea publică în rândul trecătorilor cu privire la sensul lor larg.
Operele sale tind să dispun de o atitudine satirică față de problemele sociale, ceea ce-i o figură controversată printre critici mai conservatoare și publicul român le-a făcut. Operele sale sunt variate în temă și medie, variind de la reliefuri de lemn cioplite mana cu o estetică folcloric românesc, sculptura de obiecte găsite și picturi cu o sensibilitate indrazneata contemporan, conceptual, neo-pop.
În 2005, Gorzo a rupt piciorul într-un atac în urma deschiderii spectacolului intitulata provocator, domnule președinte este un obiect sexual, la galeria HT003 din București, ar fi de agenți de servicii secrete neoficiale. Show-ul în cauză este descris fețele tuturor președinților români silkscreened pe perne și pe un copac teapa cu penisuri de lemn pentru crengi.
In 2006, el a arătat o expoziție majoră o singură persoană, la Muzeul Național de Artă Contemporană (România) din București, care apoi a călătorit la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. În 2010, a participat la Prost fericit, o expoziție de grup la Institutul de Marina Abramovic.
Gorzo este in prezent reprezentata de Zgură Gallery din Brooklyn, New York.

Cu amabilitatea H’art gallery, București

Gorzo

 [:en]

ARTA LA FEREASTRĂ
DUMITRU GORZO
26 iulie – 1 august 2016

Coordonare și curatoriat proiect:
Anca Boeriu, Corina Gabriela Duma

„Arta la fereastră – Galeria Simeza” este un proiect organizat de UAP Bucureşti pentru a atrage atenţia publicului larg asupra dispariţiei/ închiderii spaţiilor de expunere şi de lucru din Bucureşti.

Dumitru Gorzo (born 1975, Ieud, Maramures) is a Romanian contemporary artist. Born in Ieud, Romania, he currently lives and works in Bucharest and Brooklyn, New York.
Gorzo received an MFA in Visual Arts from the Bucharest National University of Arts in 1999, then studied with painter Florin Mitroi. He was one of the founding members of ‘Rostopasca’, an influential contemporary artistic movement in Romania. Gorzo’s methods of working have ranged from street prankster to performance artist to studio painter and sculptor.
Works & Controversy
Gorzo first began to gain renown for his overtly sexual and political subject matter in 2003, when his guerrilla public installation Cocoons in Bucharest drew attention from a Romanian television station claiming the work had been done by Satanists. Gorzo had glued 350 small plaster, larvae-like figurines to the walls of buildings in the center of the Romanian capital, inciting public debate among passersby about their broader meaning.
His works tend to feature a satiric attitude toward societal issues, which has made him a controversial figure among the more conservative critics and the Romanian public. His works are varied in theme and medium, ranging from hand-hewn wooden reliefs with a Romanian folkloric aesthetic, to sculpture of found objects and paintings with a bold contemporary, conceptual, neo-pop sensibility.
In 2005, Gorzo had his leg broken in an assault following the opening of the provocatively titled show, Mister President is a Sexual Object, at the HT003 gallery in Bucharest, allegedly by unofficial secret-service agents. The show in question depicted the faces of all the Romanian presidents silkscreened onto pillows and impaled on a tree with wooden penises for branches.
In 2006 he showed a major, one-person exhibition at the National Museum of Contemporary Art (Romania) in Bucharest, which then traveled to the Brukenthal National Museum in Sibiu. In 2010 he participated in Badly Happy, a group exhibition at the Marina Abramovic Institute.
Gorzo is currently represented by Slag Gallery in Brooklyn, New York.

Courtesy of H’art gallery, Bucharest

Gorzo

 [:]