Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 15/06/2024

Scroll to top

Top

DONAȚIA PETRE ACHIȚENIE

DONAȚIA PETRE ACHIȚENIE
Doctor


Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă plastică-Etnografie, organizează, în perioada 17 august – 20 septembrie 2023, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția intitulată „Donația Petre Achițenie”.
Acest demers expozițional, curatoriat de Maria-Laura Tocariu și Liviu Șoptelea, vrându-se a fi un gest firesc de recunoștință și mulțumire, are ca scop aducerea, în fața publicului, a unei părți din creația artistică a maestrului Petre Achițenie, care, născut în anul 1929 la Havârna, județul Botoșani, s-a afirmat ca unul dintre numele de referință ale artelor frumoase din ultimile decenii ale secolului al XX-lea, ca pictor de șevalet, ca zugrav de pictură murală și ca îndrumător al tinerilor care s-au inițiat în secretele artei monumentale, la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București.
Fiul său, Ion Achițenie, artist la rându-i și cadru universitar, a găsit de cuviință a dona instituției noastre, în cursul anului 2022, un număr de peste 40 de lucrări de pictură și grafică semnate Petre Achițenie, ce se constituie într-o adevărată colecție ce îmbogățește patrimoniul Muzeului Județean Botoșani.
Cu tematică variată, redând trecerea prin diverse zone ale viziunii stilistice, expoziția „Donația Petre Achițenie” devine o călătorie în lumea plină de culoare și de căutări metaforice ale artistului, dezvăluind idealurile și reperele care au jalonat întreaga sa creație.
(Comunicat curator Maria-Laura Tocariu)