Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/06/2024

Scroll to top

Top

(Dis) Join Memory @ Galateea

(Dis) Join Memory @ Galateea
Nistor Laurențiu

Galateea Contemporary Art vă invită joi, 16 mai 2019, ora 19, la vernisajul expoziției  (DIS)JOINT MEMORY, solo showVelimir Vukićević, artist ceramist din Serbia.

„Ceramica contemporană a lui Velimir Vukićević ocupă unul dintre cele mai importante locuri în arta din fosta Iugoslavie și din Serbia. Este artistul care dovedește că a înțeles esența artei moderne încă de la primele sale lucrări, fiind capabil să ofere mereu răspunsuri în acord cu spiritul timpului.
Vukićević este o personalitate inventivă, un spirit avid de cunoaștere și de adevăr, un artist capabil să integreze tradiția și să-i problematizeze afirmațiile. Lucrările sale sunt rodul propriilor experimente și eforturi, artistul fiind încredințat că soluțiile nu se regăsesc doar în anumite forme și în eventualele lor variante, ci și în căutarea și descoperirea ideii care le generează. Biografia artistică a lui Vukićević ‒ artist ceramist cu formație academică, educator, profesor, mulți ani, la Facultatea de Arte Aplicate, membru al Academiei Internaționale de Ceramică (IAC & ULUPUDS) mărturisește faptul că este un creator de excepție, prezent pe scena ceramicii de artă contemporană prin cicluri de expoziții personale de referință și prin participări la importante expoziții internaționale de grup. Ridicându-se deasupra percepției comune conform căreia această artă ar fi o expresie a creației utilitare și decorative, Vukićević promovează ideea alegerii formei și a suprafeței obiectului ceramic, poziție marcată încă în anii de debut.
Expoziția de față prezintă mai multe niveluri care „refac” istoria memoriei personale și creative a autorului. Sunt expuse, grupat, lucrări din porțelan executate în tehnica folosită în vechiul Orient, care, prin structurarea masei și modelarea imprevizibilă, prin uscare și ardere, demonstrează talentul și perseverența artistului, capabil să imprime piesei interpretarea ultimă, complexitate, transparență și perfecțiune. Lucrările sunt fie miniaturi cu forme gotice și verticale îndrăznețe, fie cutii vrăjite sau dezintegrate, care dau iluzia de spațiu interior și sugerează tainele poveștilor ludice, fie platouri cu modele generoase, brăzdate de linii șerpuitoare făcute din diverse materiale, dar și forme migălos lucrate, care trimit la arta filigranului și la plierea-tăierea hârtiei potrivit tehnicii origami. Materialul ultrarafinat al sculpturilor farmecă privitorul. Șerpuirea circulară sau frântă a liniilor de pe suprafața porțelanului amintesc de lirismul geometriei, adică de desenul trasat pe hârtie cu creionul ascuțit sau în tuș . Linia curge sau se încrețește, reprezentând forme rotunde, pline de vitalitate, ori se răsucește, se curbează și se rotunjește, sau se topește și se dezintegrează cubist în forme discontinui. Unele elemente ale sculpturilor sunt evidențiate prin cromatica diferită a formei de bază și, pe măsura dezvoltării lucrărilor, se preschimbă în suprafețe colorate care contrastează cu albul. Desenul primar, liniar sau tridimensional, redă conceptul, gândirea, intențiile, emoțiile și fantezia artistului.
Lucrările lui Vukićević stârnesc sentimente profunde și sensibilitate, exprimând o întreagă „mistică” în care se simte briza culturii Orientului Îndepărtat, dar și asocierea cu delicata și fragila artă origami”.

  Gordana Biba Marković

Prezintă: Mădălina Mirea, istoric de artă
Curator: Nicolae Moldovan

Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 mai – 12 iunie  2019.
Intrare liberă.

Parteneri media:
Observator Cultural, Modernism, Radio România Cultural, Senso TV – Arte, Agenția de Carte, Cultura, Art Clue .