Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/07/2024

Scroll to top

Top

Dialoguri cromatice @ Constanţa

Dialoguri cromatice @ Constanţa
Doctor

Expoziţie colectivă de pictură găzduită de Primăria Municipiului Constanța

Primăria Municipiului Constanţa găzduieşte, în perioada 29 iunie – 15 august 2023, sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Constanţa UNU, expoziția de pictură „Dialoguri cromatice”. Expoziția reunește o serie de lucrări grupate într-un dialog cromatic, lucrări ce pun în valoare 8 stiluri diferite ale unor artiști vizuali constănțeni: Turan Babagian, Anca Caba, Lidia Coraldi, Carmen Dordea, Anca Georgescu, Vasile Lazăr, Andreea Rădulescu și Monica Rus.

Lucrările expoziției relevă amprenta originală a fiecărui expozant, particularizând viziunile lor artistice creative. Ele surprind trăiri estetice, stări de spirit, gânduri, sentimente, într-o serie de compoziții figurative sau abstracte, din care transpar structuri vegetale, peisaje, peisaje marine, peisaje urbane, naturi statice, reprezentări antropomorfe, portrete. Un dialog al compunerilor insolite ale formelor și descompunerilor acestora, instituit printr-o paletă largă de diversități stilistice, personalizează discursul artistic al celor opt expozanți.

Apetența pentru figurativ, care se regăsește în portretele semnate de Anca Caba, în structurile vegetale pe care le propune Carmen Dordea, în naturile statice ale Ancăi Georgescu, în peisajele, cu predilecție marine, semnate de Vasile Lazăr sau în reprezentările antropomorfe de tipul cariatidelor, care înnobilează cu succes un cadru arhitectural, propuse de Andreea Rădulescu se împletește cu cea pentru abstract, exprimată de lucrările artiștilor Lidia Coraldi, Monica Rus și Turan Babagian. Acestea din urmă trădează preocuparea asiduă a celor trei artiști pentru compoziții în care motivele sunt filtrate de transfigurări interioare profunde, din care uneori mai transpar rămășițe ale figurativului.

Expoziția este curatoriată de Florentin Sîrbu, artist vizual și cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” și la Centrul Cultural Județean ,,Teodor T. Burada” din Constanța, cu o intensă activitate artistică și pedagogică.

Expoziţia „Dialoguri cromatice” este organizată sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Constanţa UNU, şi este susţinută de Primăria Constanţa, care a pus la dispoziţie spaţiul necesar pentru organizarea acesteia.