Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/07/2024

Scroll to top

Top

CIRC @ Arad

CIRC @ Arad
Nistor Laurențiu

Circe XXI

Autorul Bogdan Tigan aruncă în agora circumstanțială contemporană o veritabilă și atemporală idiosincrazie scenică autoironică în cerc vicios, joc secund și fecund totodată, un seducător și insolit traseu de semnificații profunde, absconse, iscusit țesute în magma opulentă a ritului, satirei antice, magnificul circ cu trimiteri conexe multiple. Astfel, pictura sa tangentă iluzionismului scenografic, a recuzitei fără perdea, devine moștenire subtilă a teatrului ambulant, comedia del arte în cheie shakespeare-iana. Un teritoriu-scenă,prolific, orgiastic și perplex, de joncțiune incoerent duplicitară între instanțele cultice dionisiace și carnavalescul faunului-clovn desprins parcă din alaiul luxuriant și vorace al Lupercaliei,devenit astfel actor principal în deruta subminativă a marasmului incongruent contemporan.

Un demers pe cât de actual pe atât de magnific, orchestrat scenic prin tehnica compoziției picturale stăpânită cu fermitate asumată, un discurs al solitudinii cu iz elegiac al actorului solitar în afara spectacolului, angajat astfel în caruselul agonal al absurdului implacabil, al jocului propus ca modus vivendi, ca scenă personală asumată deschis, mască socială absurdă ce glisează implacabil în nonsensul derapajului identitar, supusă nonșalant tirului încrucișat al ocheadelor persuasive, disoluție concupiscentă și galopantă a eului dedublat, demers alegoric psihanalitic ce pulverizează plin de sarcasm ilar spațiului intim imaginar.

În fine, circul și clovnul văzute ca și serie de interogații de tip selfie, reprezintă laitmotivul, nucleul dur al expozeului. Astfel Bogdan Tigan și lumea sa de personaje portret, provoacă prin ductul pictural într-un mod original, oferind astfel o veritabilă oglindă psihedelică în care anamorfozele subiective se descompun și recompun perpetuu, cu obstinație, aproape caleidoscopic, în imprecații onirice exuberante, subtile și nebănuite în magma de sensuri.

Vicepreședinte UAPT

Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen

Timișoara 2022