Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 14/07/2024

Scroll to top

Top

Cer de odihnă @ Galeria de Artă Sacră Maria Brâncoveanu

Cer de odihnă @ Galeria de Artă Sacră Maria Brâncoveanu
Nistor Laurențiu

Galeria de Artă Sacră Maria Brâncoveanu vă invită la expoziția de sculptură
„Cer de odihnă”, semnată de Laurențiu Mogoșanu.

Născut în 1958, la Constanța, Laurențiu Mogoșanu este o figură de prim rang a artei contemporane românești. Creația sa este asumat așezată sub semnul ortodoxiei, într-un demers firesc și viguros, lipsit de emfază. Aflat la vârsta deplinei maturități creatoare, artistul dă mărturia credinței sale și nu de puține ori, expozițiile sale au un rol catehetic. Preocupat de figurile mucenicilor, Laurențiu Mogoșanu reușește o relevantă sinteză a instrumentarului de gesturi și semne creștine, pe care orice trăitor în biserică le recunoaște și le decodează spontan.

Lucrările lui Laurențiu Mogoșanu sunt deopotrivă cutremurătoare și liniștitoare, puternic spiritualizate și austere, încărcate cu măreția unui vechi și rafinat ceremonial. Ele vin din primele veacuri creștine, însă nu se opresc în acești din urmă ani, pe care noi îi trăim înfrigurați.

Artistul pictează cu lemn, în tușe fine, cu forme sublimate, plasate într-o insolită imponderabilitate.
De dincolo de timp, portretele Sfinților Martiri Brâncoveni ne privesc resemnate, purtând, însă bucuria întrinsecă pe care ți-o oferă Lumina. Mâna Domnului – Cel – Văzut, ne binecuvântează. Heruvimii și serafimii, se înlânțuie, alături de fragmente de relicvarii, într-o procesiune fără început și fără de sfârșit. Căci Sfinții Mucenici ai tuturor veacurilor sunt îngeri în trup, după cum mărturisesc Sfinții Părinți ai Bisericii. Ei și-au dobândit Cer de odihnă, la care noi putem doar râvni, neodihniți.

Vernisajul va avea loc duminică, 23 iunie, la ora 16:30
Expoziția va putea fi vizitată până în luna septembrie 2024.