Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

BIENALA ARTE DECORATIVE 2019, ediția a IV a PIGMENTO / ÎNTRE UZANȚE ȘI EXPERIMENT

BIENALA ARTE DECORATIVE 2019, ediția a IV a PIGMENTO / ÎNTRE UZANȚE ȘI EXPERIMENT
Nistor Laurențiu

Ediția a IV a Bienalei Arte Decorative se va desfășura în perioada 2 – 30 noiembrie 2019, iar în ziua de 9 noiembrie, ora 14.00, vă invităm la vernisajul expozițiilor și la decernarea premiilor Bienalei la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoşoaia.
Evenimentele se desfășoară pe parcursul a 29 de zile la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”, Mogoșoaia (Sala „Palatului Brâncovenesc”, „Ghețărie”, „Cuhnia”, Sala „Foișor”), Galeria „Senso” și în Galeriile U.A.P din România: Galeria „Orizont” și „Galateea Contemporary Art”.
132 de artiști din toată țara expun peste 140 de lucrări specifice artelor textile (convențional/neconvențional și fiber art), artei ceramice, metalului ori mixed media (experiment și instalații).
„Bienala Arte Decorative 2019 vine după un an de întrerupere a periodicității bi-anule (ultima fiind în anul 2016) iar ediția acesta a fost concepută ca o „punte” de legătură între generații, o intersecție dintre convențional, neconvențional, prezent și viitor, ca o mică incursiune prin istoria artelor decorative. În încercarea de a construi o imagine mai clară a artelor decorative contemporane, au fost invitați artiști consacrați care au adus o contribuție majoră prin operele lor, marcând puncte de cotitură în dezvoltarea artei decorative contemporane românești alături de invitați debutanți. Anul acesta a fost alesă o secție din cadrul Universității Naționale de Arte din București, Departamentul Arte Textile și Design Textil: studenții coordonați de profesorii lor expun o serie de lucrări prin care intuim tendințele viitoare ale artelor textile. Alături de alți artiști, invitații sunt o parte din pionierii școlilor de arte, profesori pentru generații întregi, sau artiști in-dependenți, inovatori și formatori de tendințe.
Tema aleasă pentru 2019 a fost Pigmento / Între uzanțe și experiment, ca o analogie între materiile primare: pământ, foc, apă, metal prin care se evidențiază diversitatea conceptelor și tehnicilor specifice fiecărui domeniu, dar și ideile inovatoare și soluțiile artistice găsite de artiști în transpunerea conceptelor. De cele mai multe ori, pigmentul folosit în diverse moduri, fie din punct de vedere ethnic sau metaforic, este cel care, în general, ajută artistul să decidă cât va fi prezent în opera sa. Plecând din acest punct, organizarea în secțiuni a bienalei a avut rolul de comparare și radiografiere a procesului actual de creație.
În cadrul evenimentului, a fost introdusă seria de conferințe Artist în atelier unde artistul „devoalează” modul prin care ia naștere opera și cum decurge procesul de creație.” Georgiana Cozma, curator general)
​În cadrul fiecărei ediții a Bienalei, un juriu de specialitate format din artiști de marcă și critici de artă vor acorda premii artiștilor. Pentru acestă ediție s-au creat și premiile publicului, acordat câte unui artist din fiecare galerie participantă pentru lucrarea aleasă prin vot de către vizitatori, printr-un sistem de votare în galerii.
Premiul Publicului va fi decernat în 30 noiembrie 2019, ora 16.00, la Galeria Orizont, București, odată cu lansarea catalogului Bienalei. Votarea lucrării preferate de către publicul se va derula în perioada 9 – 24 noiembrie 2019.

​Programul evenimentelor Bienalei Arte Decorative

 • 9 noiembrie 2019, ora 14.00. Vernisajul Bienalei Arte Decorative 2019, ediția a IV a, Pigmento / Între uzanțe și experiment. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Sala Palatului Brâncovenesc, parter;
 • 13 noiembrie, ora 18.00. Vernisaj la Galeria Senso 
 • 9 – 24 noiembrie 2019. Perioada de votare a lucrării preferate, în galeriile participante 

Conferințele „Artist în atelier”. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Sala Marin Preda

 • 9 noiembrie, ora 16.00. Nicolae Moldovan. Sculptura ceramică
 • 9 noiembrie, ora 16.30. Mihai Țopescu. Anatomia Sticlei
 • 17 noiembrie, ora 15.30. Mihai Hlihor. Atelier
 • 17 noiembrie, ora 16.00. Georgeta Hlihor. Atelier
 • 17 noiembrie, ora 17.00. Cătălin Hrimiuc și Ioana SteleaArta sticlei între generații.
 • 24 noiembrie, ora 16.00. Anca Vintilă Dragu. Prezentarea atelierului de ceramică.
 • 24 noiembrie, ora 16.30. Cristiana Popescu RussuGalateea Contemporary Art
 • 30 noiembrie, ora 16.00. Închiderea Bienalei Arte Decorative 2019, ediția a IV a. Galeria Orizont, București
 • 30 noiembrie, ora 16.30. Lansarea  catalogul ediției  Bienalei Arte Decorative 2019
 • 30 noiembrie, ora 17.00. Anunţarea câştigătorilor Premiului publicului

Pe tot parcursul Bienalei, vor fi difuzate materiale înregistrate ale edițiilor anterioare ale expozițiilor „Arta Decorativă” organizate de Galeria Senso și Portrete de Artist realizate de Senso tv.

Galerii în Bienală:
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia: Sala Palatului Brâncovenesc, parter; GhețăriaCuhnia, Sala Foişor, curtea Palatului Mogoşoaia.
 2 – 30 noiembrie 2019
Strada Valea Parcului nr. 1 Mogosoaia, jud. Ilfov
Program: marți – duminică: 09.00 – 17.00
Galeria Senso
6 – 30 noiembrie 2019
Calea Victoriei nr. 12C(colț cu Lipscani), la etajul 1, Sector 3, București
Program:  luni – duminică: 12.00 – 20.00
Galeria Orizont
8 – 30 noiembrie 2019
B-dul Magheru, nr. 34 A, București
Program:  luni – vineri: 11.00 – 19.00
Galeria Galateea Contemporary Art
09 noiembrie – 09 decembrie 2019
Calea Victoriei 132, București
Program:  luni – vineri: 12.00 – 20.00

Curator general: Georgiana Cozma
Co-curatori: Marian Gheorghe, Claudia Mușat, Relu Bițulescu, Marijana Bițulescu, Daniela Frumușeanu, Vladimir Cioroiu, Dan Liviu Roșeanu, Nicolae Moldovan, Cristiana Popescu Russu.
PR.: Anca V. Dragu
Grafician: Bogdan Mateiaș
Voluntari:  Livia și Laura Greaca, Simina Mirea, Ionela Apetrii, Liana Bădălău

Mulțumim co-organizatorilor și sponsorilor Catena pentru ArtăFildas Art și Rembrandt Art Centre pentru implicarea în proiect, partenerului evenimentului, Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, partenerilor media și tuturor voluntarilor celor care s-au implicat în organizarea acestei ediții.