Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

Aurelian Bolea 18.06.1940 – 22.07.2023

Aurelian Bolea 18.06.1940 – 22.07.2023
Doctor

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu adânc regret trecerea la cele veșnice a părintelui Antipa, monah la Mănăstirea Dervent, în trecut – sculptorul Aurelian Bolea.

Aurelian BOLEA s-a născut in localitatea Sărățeni, Orhei, Basarabia, in anul 1940.

În perioada 1959-1965 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, cu Ion Lucian Murnu. A fost profesor la Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” București.

În anul 1970 a primit premiul pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România împreună cu participanții la Tabăra de Sculptură Măgura.

Începând din anul 1972 a participat la expoziții colective în țară și peste hotare, iar în anul 1973 la București a fost vernisată o expoziție personală. A sculptat în marmură „Heruvimul”, „Maternitate” , „Geneza” , ” Nud feminin” etc. În anii de renaștere națională a Basarabiei, a sculptat bustul lui Mircea Eliade, care dăinuieşte ca o mărturie vie şi eternă a originii sculptorului, pe Aleea Clasicilor din Chişinău. A fost un tainic şi un retras mai toată viața, spun artiștii despre el. După moartea soției, a decis să îşi dedice în totalitate viața lui Dumnezeu. În 2007, la vârsta de 67 de ani, ajunge la tabăra de creație de la Mănăstirea Dervent. Decide să rămână printre călugări şi, după patru ani, a renunțat la cele lumeşti şi a primit binecuvântarea pentru a primi haina monahală. Nu se leapădă de meserie nici la mănăstire. Crucile de pe bolta noii catedrale vor purta cu sine peste veacuri mărturia că aici, la mănăstirea Dervent s-a nevoit cândva un călugăr sculptor – monahul Antipa.

”Pentru familie și prieteni a fost sculptorul Aurelian Bolea. Pentru frații din mânăstirea Dervent, unde  a ales să-și petreacă zilele în urma unei chemări la vârsta de 67 de ani într-o tabără de creație, a fost părintele Antipa. Aurelian Bolea s-a stins din viață la 83 de ani, pe 22 iulie la Mânăstirea Dervent în urma unei lungi suferințe, fiindu-i alături frații clericali și unicul său fiu, artistul Alex Busuioceanu.

S-a născut în Basarabia în Sărățeni, în 1940. A păstrat o tăinicie în suflet, mai ales după dispariția mult prea timpurie a soției sale. A fost o fire retrasă și dedicată întru totul sculpturii, spre care s-a aplecat cu stoicism și pe care a practicat-o fără întrerupere. A abordat sculptura în dimensiunea să laică prin bustul lui Eliade (aflat azi la Chișînău) și prin alte teme precum Heruvimul, Geneza și Maternitatea, și apoi a închinat-o bisericii, prin nenumăratele preocupări pentru o sculptură dedicată neo-ecleziasmului caracterizat de o canonicitate modernă, la intersecția cu sculptura de galerie. 

Transmitem condoleanțe membrilor familiei sale și tuturor apropiaților săi. Înmormântarea va avea loc luni, 24 iulie, la ora 11.00, la Mănăstirea Dervent, în județul Constanța.”